Home

Nieuws 10993 x bekeken 23 reactieslaatste update:14 sep 2015

Pakket van €500 miljoen voor directe steun

Brussel - De Europese Commissie wil €500 miljoen uittrekken aan directe steun. Vice-president Yirki Katainen heeft dat voorstel maandagmiddag op tafel gelegd in de vergadering van landbouwministers.

Katainen zegt dat de reactie een drietapsraket is, gericht op de liquiditeit van de boeren op dit moment, het stabiliseren van de markten en de verbetering van het functioneren van de markt. Het grootste deel van de hulp zal aan de lidstaten worden gegeven om de zuivel te hulp te komen.

Steun ministers onduidelijk

Het was maandagmiddag nog niet duidelijk of het commissievoorstel ook de steun van de ministers zou krijgen. Dijksma zei voorafgaand aan de raadsvergadering dat het commissievoorstel veel elementen bevat die ook Nederland heeft bepleit.

Volgens het voorstel kan het voorschot op de directe betalingen en de hulp aan jonge boeren worden verhoogd tot 70 procent. De voorschotten kunnen vanaf 16 oktober worden uitbetaald.

Nieuwe opslagregeling

Er komt een nieuwe opslagregeling voor zuivel, evenals voor varkensvlees. Er komt extra geld voor de promotie van zuivel en varkensvlees, en de toegang tot de promotiegelden wordt vereenvoudigd. Verder wordt het Milk Market Observatory, dat de zuivelmarkt in de gaten houdt, vervolmaakt. Bij de export naar landen buiten Europa worden extra inspanningen gedaan om oneigenlijke invoerdrempels weg te nemen. Er komen extra exportmissies om de uitvoer te bevorderen.

Katainen wil verder kijken naar de mogelijkheden van kredieten voor de landbouw en mogelijkheden om de risico's op de markten af te dekken door onder andere agrarische termijnmarkten. De verbinding tussen de landbouw en de rest van de maatschappij moet worden versterkt, vindt Katainen. Om daaraan bij te dragen, denkt hij aan voedselpaketten voor de vluchtelingen die Europa binnenkomen. Verder wil de Europese Commissie de onderhandelingen over schoolmelk en -fruit met de Europese Raad en het Europarlement snel tot een goed einde brengen.

Ook steun door landen

De Europese Commissie tekent daarbij aan dat lidstaten ook (beperkte) mogelijkheden hebben om op nationaal niveau steun te geven, zonder dat dit als ongeoorloofde staatssteun wordt beschouwd.

Laatste reacties

 • chila

  Is de varkensprijs net weer aan het stijgen , loopt Brussel weer achter de markt aan .
  Deze zal nu weer zakken omdat slachterijen goedkoop in willen vriezen en duur verkopen .

 • gertke

  En jawel hoor,iedereen wist t: zuivel.

 • francois xavier

  500 miljoen Euro, gedeeld door het aantal EU boeren is dus een aalmoes. de graan, groente en bietentelers worden daarmee schandelijk over het hoofd gezien. en wat met de lage pensioenen van de ouderen ? en de sociale voordelen ....die anderen wel krijgen.

 • krulsaart

  Opslag...
  Nog langer gegarandeerd slechte prijzen.

 • maxisprint


  aardappelen vorig jaar € 0,04        ik ben het nog niet vergeten!!

 • erwinregelink

  De zuivel krijgt steun. Waar was de steun toen de uien een paar jaar geleden bijna allemaal naar de vergisters gingen?  En waar was de steun vorig jaar toen de aardappelen bijna niets waard waren? 

 • blonde


  Wanneer krijgen wij een goede kilo prijs ??  voor onze blonde koeien en Stieren

  hebben een stal doet aan alle eisen maar de supermarkten halen liever van dat goedkoope vlees uit het buitenland waar ze maar raar spuiten

 • farmer4life1

  Ik heb de akkerbouwers niet gehoord. Al vindt ik het schandalig dat er 0,04 euro wordt uitbetaald. De winkel prijs was niet veel goedkoper dan het jaar ervoor. 

  Jullie geven de marge weg

 • veenboer6

  Fijn dat die arme melkveehouders worden geholpen, Kunnen ze volgend jaar met de nieuwe trekker naar Brussel!

 • Barneveldsei

  En de eieren die onder de kostprijs geleverd zijn

 • Marcel v

  Fijn om te lezen dat de sector eensgezindheid uitstraalt en elkaar een inkomen gunnen.

 • De Toekomst

  Wat dan Marcel v? de zuivel is altijd het vooruit geschoven kindje, zeggen nu dat ze in 2015 niks verdienen, dat volgens mij nog niet om is, maar ja die zijn gewend om opvoorhand al te weten wat ze gaan verdienen. wat denk je van de eierboeren die hebben in 2013 en 2014 flink toegegeven, en ziet er naar uit dat 2015 een redelijk jaar word maar dat is natuurlijk tijdelijk, maar nee die hoeven geen steun!!!!

 • Bussemakers

  Beste Marcel v. Hoe kan de landbouwsector eensgezindheid uitstralen als met name de zuivelsector bevoordeeld wordt middels financiele steun en/of regelingen, terwijl andere sectoren niets krijgen en bijna nooit iets gekregen hebben. O ja toch wel ze krijgen ook nog hoongelach van sommige uit de zuivelsector over zich heen. Ik zou zeggen iedereen in de landbouw steun of iedereen geen steun. Als het aan mij ligt kies ik voor het laatste en laat de economie zijn werk doen, dan komen pas de echte ondernemers bovendrijven. Verder gun ik echt iedereen een goed inkomen.
  Wel ben ik het met vele eens dat er eens goed gekeken moet worden naar de verdeling van de marges van landbouwproducten. De inkooporganisaties/handel zijn nu namelijk te dominant t.o.v. verkooporganisaties/boeren.

 • oeleboele

  is de kostprijs dan niet veel te hoog als je het voor de lagere melkinkomsten niet kan doen?

  wanneer er steun komt, dan komen ook de bouwtekeningen weer op tafel. Trouwens dat geld voor elke agrarische sector, zodra het weer een beetje beter gaat wil men uitbreiden en dus de mark gelijk weer om zeep helpen.
  aan wie hebben we dan deze lage prijzen te danken? ja idd ook aan onszelf.

  Ik weet ook dat de marges tussen producent en retail veel te hoog liggen, waar de retail dus van profiteert, maar wij moeten onszelf ook niet uit de markt 'bouwen'....

 • alco1

  Marktwerking is hard. Keihard.
  Steun lijkt het leed te verzachten, echter zal naderhand de klap nog desastreuzer zijn.
  Alleen bij een gelijk "speelveld" zal rancune voorkomen kunnen worden.

 • mbm

  Mag ik iedereen nog even herinneren aan het afpakken van ALLE toeslagrechten van de vleeskalverhouderij? Schade per bedrijf minimaal € 40.000,-- per jaar. Terwijl in de omliggende landen de rechten wél in stand worden gehouden. Een kleine groep wordt direct en zwaar getroffen en de rest horen we niet (melkprijs toen nog lekker hoog).Ook zo lekker solidair he?

 • agriholland

  De zuivel heeft meer dan er wordt uitgegeven bijgedragen aan de 500 miljoen door de bijeengebrachte superheffing.

  Interventie heeft geen resultaat voor boeren, maar wel voor de houders van pakhuizen.

  Laat Europa het aanbod enigszins reguleren zodat het past bij de vraag en de grootmachten niet achterover leunen bij grote voorraden die opgebouwd worden.

 • kip

  Helemaal mee eens toekomst
  Je ben boer bij de regering als je koeien
  Leg sector heeft in 2013 /14 ook onder kostprijs geleverd

 • Marcel v

  in antwoord op bussemakers en oeleboele,
  De nederlandse melkveehouders hebben niet om steun gevraagd, ikzelf ben ook tegen prijsondersteuning maar ik vind wel dat we in Brussel en Den Haag duidelijk moeten maken dat we onder dezelfde voorwaarden moeten kunnen produceren.
  Verder gun ik iedereen het beste en vooral een goede prijs voor hun hoogwaardige producten maar ik stoor me enorm aan de afgunst van sommige collegas hier....

 • veldzicht

  Het is weer zo ver,de boeren krijgen een aalmoes waar ze niet om hebben gevraagd,wel wordt het beeld weer bevestigd van subsidieslurpers en hand op houders.
  van mij kunnen ze al die subsidie cadeau krijgen maar dan wel een gelijk speelveld met de andere landen.

 • spits761

  marcel v ,je moet nou niet doen of je het niet snapt.Kijk naar alle commentaren die geschreven worden dan moet je verder je mond houden over afgunst!Het is zo klaar als een klontje en ik herhaal het nogmaals,varkens,kippen konijnen,eenden ,vleesvee niet te vergeten.Jaar na jaar zijn dat mensen die onder kostprijs moeten leveren en jij stoort je aan de afgunst?!Het zijn de melkveehouders in dit land en ons omringende landen die ten alle tijden bevoordeeld worden en dat is nu niet anders!Het is toch niet meer van deze tijd dat een veehouder een heel jaarinkomen binnen harkt alleen al aan betalingsrechten!!Word eens wakker en ga op eigen benen staan ipv constant de hand ophouden als de wind tegen zit.Daar stoor ik me aan,die het hardste roepen .

 • farmer4life1

  Ach kijk eens naar geïnvesteerd vermogen en de verhoudingen zijn niet scheef. Wat een afgunst. Ga aub land kopen, krijg je ook subsidie.

  Persoonlijk ben ik niet van de subsidies krijg je veel regels voor terug en het helpt niets landbouwgrond zit de hectare toeslag al in verwerkt qua waarde. Maar in slechte tijden ben ik wel blij dat het op de bankrekening staat.

  Ik begrijp de oneerlijke verdeling. Ze zeggen wel dat melkveehouders in de EU een meer eensgezinde stem hebben + het lijkt meer op hetzelfde. In andere sectoren is het moeilijk steun geven door versnippering en erg kleine en erg grote boeren.

  We zullen het wel zien. Er zijn veel dingen in de melkveehouderij die nadelig zijn. O.a vvo's + grondgebonden + fosfaatrechten.

 • agro1

  primaire plantaardige productie is de enige grondgebonden activiteit. de rest voert vanalles en nog wat aan en zijn dus afgeleiden. niks mis mee overigens, maar noem het wel bij de naam, aub.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.