Home

Nieuws 2108 x bekeken 2 reactieslaatste update:14 sep 2015

Oproepen voor hogere interventieprijs

Brussel – De voorzitter van het landbouwcomité in het Europees Parlement wil een tijdelijke verhoging van de Europese interventieprijzen van boter en mageremelkpoeder. Wat Czesław Adam Siekierski betreft, wordt een dergelijke verhoging toegevoegd aan de volgende week te beklinken noodmaatregelen vanwege de prijzencrisis.

De Pool wordt bijgevallen door het Europese comité voor de regio's (CvdR), waarin vertegenwoordigers zitten van lagere overheden in de EU. Binnen de Europese Raad heeft de Franse landbouwminister Stéphane Le Foll gepleit voor een verhoging van de interventieprijs. Ook koepelorganisatie voor boeren en coöperaties Copa-Cogeca is hiervoor.

Welke interventieprijs hanteren?

Geen van de voorstanders geeft aan hoeveel hoger de interventieprijs zou moeten zijn. Tegenstanders vinden het interventie-instrument gevaarlijk. Prijzen zijn laag omdat meer wordt geproduceerd dan verkocht kan worden. Als de interventieprijs aantrekkelijk is, bestaat het risico dat de productie toeneemt en dus nog meer te veel wordt geproduceerd.

Unanimiteit in de Raad nodig

Om een verhoging te realiseren, moet procedureel de Europese Commissie een voorstel hiertoe indienen, dat dan door de Raad kan worden goedgekeurd. De voorzitter van de landbouwraad is de Luxemburger Fernand Etgen. Hij heeft aangegeven dat unanimiteit in de Raad nodig lijkt om de Commissie zo ver te krijgen. Deze unanimiteit lijkt onwaarschijnlijk want een hele serie landen, waaronder Nederland, ziet het instrument niet zitten.

Geen reflectie kostprijs

Siekierski vindt dat de huidige interventieprijzen zijn achtergebleven bij de kostprijs. Dat vindt ook het CvdR, een adviesorgaan van de Europese instituties. Het CvdR neemt de Commissie kwalijk met actie te hebben gewacht tot de situatie 'onhoudbaar' werd voor melkveehouders.

Laatste reacties

  • g.g

    onbegrijpelijk, kan iedereen lekker doormelken en de markt nog meer verzieken..

  • 200100225

    Waarom alleen de melk en niet de akkerbouw gewassen?
    Het moet zijn niets of alles.

Of registreer je om te kunnen reageren.