Home

Nieuws 1847 x bekeken

Opgroeien op boerderij helpt tegen astma en allergieën

Rotterdam - Kinderen die opgroeien op een veehouderij zijn beter beschermd tegen astma en allergieën. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent (UGent) dat gepubliceerd is in Science.

Regelmatige blootstelling aan boerderijstof en bacteriedeeltjes zorgt voor de productie van een eiwit dat beschermt tegen de ontwikkeling van allergieën en astma. Dat verklaart waarom kinderen die op een boerderij opgroeien minder kans lopen op allergieën. Hetzelfde geldt voor kinderen die opgroeien met huisdieren. Dat het drinken van rauwe koeienmelk bescherming biedt tegen allergieën, was door onderzoekers onder leiding van hoogleraar Bart Lambrecht, hoogleraar aan het Erasmus MC, al eerder aangetoond.

Beschermd tegen huisstofmijt

Door muizen bloot te stellen aan extracten van boerderijstof met daarin een hogere dosering deeltjes van schimmels en bacteriën dan daar in de lucht zitten bleek dat deze muizen volledig beschermd waren tegen huisstofmijtallergie, de meest voorkomende vorm van allergie bij mensen. Het blijkt dat boerderijstof ervoor zorgt dat het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen minder reageert op allergenen, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt. Dit effect wordt veroorzaakt door het eiwit A20, dat het lichaam in het longslijmvlies produceert na contact met boerderijstof. A20t zorgt voor een reactie van het immuunsysteem die allergische reacties voorkomt. Mensen die last hebben van allergieën en astma hebben een tekort aan het beschermende eiwit A20, hetgeen verklaart waarom zij zo sterk reageren op allergenen.

Ontwikkeling preventief medicijn

Uit onderzoek onder 480 kinderen die op een boerderij opgroeien en dus regelmatig blootgesteld werden aan boerderijstof, bleek dat deze kinderen beter beschermd te zijn tegen astma en allergieën dan hun streekgenoten die niet op een boerderij wonen. Een klein aantal kinderen dat op een boerderij woont en toch allergieën ontwikkelt, bleek een genetisch iets andere variant van het eiwit A20 te hebben die minder bescherming biedt. Het is nu zaak uit te zoeken welke actieve stof in het boerderijstof zorgt voor de bescherming. Dit maakt de ontwikkeling van een preventief medicijn tegen astma mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.