Home

Nieuws

Ook Dijksma wil superheffing inzetten voor steun

Den Haag - De lidstaten moeten zowel voor de varkenshouderij als voor de melkveehouderij mogelijkheden krijgen om steun te geven aan hun boeren. Staatssecretaris Sharon Dijksma vindt dat daarvoor de betaalde superheffing zou kunnen worden ingezet. Dijksma praat donderdag met de Tweede Kamer over het Europese steunpakket voor de landbouw.

In de Europese Unie moet ongeveer €750 miljoen aan superheffing betaald worden dit jaar. Het merendeel daarvan komt voor  rekening van Duitsland (€300 miljoen), Polen (€160 miljoen) en Nederland (€140 miljoen).

Europese begroting

Formeel kunnen de landbouwministers niet beschikken over het superheffingsgeld, omdat dat terugvloeit naar de algemene Europese begroting. Europees landbouwcommissaris Phil Hogan heeft er eerder op gehint dat hij met verwijzing naar de superheffing geld zou kunnen vrijmaken. Onduidelijk is hoe het geld zou moeten worden verdeeld. Hogan heeft aangegeven het accent te willen leggen bij de Baltische staten en de nieuwe lidstaten.

Omdat er veel verschillen zijn tussen de lidstaten, moeten de lidstaten zelf kunnen bepalen hoe het geld wordt ingezet. Dijksma heeft de mogelijkheden daarvoor besproken met Europees landbouwcommissaris Phil Hogan, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Belgisch steunplan

Dijksma geeft geen oordeel over het Belgische steunplan (een opslag op de melkprijs van 2,7 cent) en een bedrag van €30 miljoen voor de varkenshouderij). Het plan is een afspraak tussen ketenpartijen, landbouworganisaties, mengvoerindustrie, verwerkende industrie en een handelsorganisatie. "Het akkoord moet nog verder worden uitgewerkt. Voorts zal het ook nog worden getoetst door de Belgische mededingingsautoriteit. Om deze redenen is het nog te vroeg om hierover een oordeel te geven."

Of registreer je om te kunnen reageren.