Home

Nieuws

Onenigheid over locatie zaak mestsilo Makkinga

Leeuwarden - Bijna anderhalf jaar na het dodelijke ongeval met een mestsilo in het Friese Makkinga komen op 23 november partijen in deze zaak voor het eerst voor de rechter bij de rechtbank in Almelo.

Op die dag is er een regiezitting waarbij het ongeval niet inhoudelijk behandeld zal worden. In november worden kunnen eventuele onderzoekswensen van de zijde van de verdediging en/of het Openbaar Ministerie kunnen aan de rechtbank worden voorgelegd.

Strafzaak tegen Heeres

Het OM heeft strafzaak tegen Heeres Mix & Pomptechniek uit Abbega en zijn directeur aangespannen. De advocaat van Heeres is van het bekende advocatenbureau Anker & Anker uit Leeuwarden: strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot.

Dodelijk ongeval tijdens reinigen mestsilo Makkinga

Heeres wordt strafbaar handelen of nalaten verweten rondom dit ernstig bedrijfsongeval. Op 19 juni 2013 kwamen drie mannen om het leven en is een vierde zwaargewond geraakt tijdens reinigingswerkzaamheden in een mestsilo in Makkinga door werknemers van het Heeres. Bij de doden gaat om een 26-jarige veehouder en twee medewerkers van een loonbedrijf, een 29-jarige man uit Joure en een 42-jarige man uit Nijland.
Het is nog niet bekend welk concreet verwijt het OM het bedrijf en zijn directeur maakt in deze rechtszaak.

'Zaak in Leeuwarden en niet in Almelo behandelen'

Overigens is advocaat Van der Goot,  die namens Heeres verzocht heeft om de zaak niet in Almelo maar in Leeuwarden te laten berechten, niet te spreken over de in zijn ogen starre houding van het OM.

De officier van justitie houdt vast een afspraak tussen het OM en het gerechtsbestuur waarbij alle zwaardere economische strafzaken in het noorden en oosten van ons land bij de rechtbank in Almelo worden behandeld.
"Dit is de waanzin ten top!", aldus een boze Tjalling van der Goot. "Natuurlijk is de rechtbank Almelo wel bevoegd in deze zaak, maar dat is de rechtbank Leeuwarden ook."

Gedaagde wil Fries spreken tijdens rechtszaak

Volgens Van der Goot gaat het hier om een puur Friese zaak, waarbij alle betrokkenen uit de provincie 'Fryslân' komen. Zijn cliënt heeft ook aangegeven Fries te willen spreken op de zitting en dat kan hij wel in Leeuwarden maar niet in Almelo doen. "Ik vind de houding van het OM heel star in deze zaak. Er wordt helemaal geen rekening mee gehouden dat alle partijen nu een enorm eind moeten reizen, terwijl de De officier zaak net zo goed in Leeuwarden kan dienen."

Van der Goot probeert nog op alle mogelijke manieren het OM op andere gedachten te brengen. Indien het OM de zaak alsnog in Leeuwarden aanbrengt, zal de zittingsdatum van 23 november naar alle waarschijnlijkheid komen te vervallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.