Home

Nieuws 952 x bekeken

Oekraïne naar WTO vanwege Russische boycot

Genève – Oekraïne wil Rusland bij de WTO ter verantwoording roepen voor het boycotten van Oekraïense producten.

De Oekraïense landbouwexport naar Rusland daalde in de eerste 7 maanden van 2015 met 76 procent. Dat heeft de Oekraïense staatssecretaris voor economie en handel Natalia Mykolska gezegd.

Het bericht kwam vlak na een top in Brussel waarin de EU, Oekraïne en Rusland spraken over de gevolgen van een akkoord dat de EU en Oekraïne hebben gesloten over intensieve samenwerking. Onderdeel van het akkoord is een vrijhandelsverdrag die volgens Rusland handhaving van vrijhandelsafspraken met Rusland onmogelijk maakt.

Praktische afspraken noodzakelijk

Na afloop van de top verklaarden de partijen het eens te zijn dat er praktische afspraken moeten komen die open grenzen voor handel garanderen. De drie partijen spreken af dat technische experts die al sinds de zomer kijken naar het verdrag een blauwdruk voor zulke afspraken ontwikkelen voor oktober.

De drie partijen zullen de voortgang in november op een nieuwe top bespreken. De Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin zei na de top dat het verdrag met de EU gewoon volgens planning in werking zal treden in 2016. Van uitstel kan volgens Klimkin geen sprake zijn.

Later in Parijs zei Klimkin dat Oekraïense sancties gericht tegen Rusland worden ingetrokken als het vredesproces effect heeft. Rusland en Oekraïne waren beiden voor 1991 lid van de Sovjet-Unie en zijn traditioneel elkaars belangrijkste handelspartners. Door de wederzijdse sancties heeft de relatie echter averij opgelopen. De landen beconcurreren elkaar met name in de export van graan en oliezaden.

Of registreer je om te kunnen reageren.