Home

Nieuws

'Neonicotinoïden veroorzaken bijensterfte'

Londen – Er bestaat een aantoonbaar verband tussen het gebruik van de neonicotinoïde imidacloprid en het sterven van hele bijenvolken. Dat blijkt uit een omvangrijke studie van de onderzoeksdienst voor voedsel en milieu Fera van het Britse plattelandsministerie Defra.

Toepassing van het middel leidt ook nauwelijks tot hogere opbrengsten. Wel zorgt het behandelen van koolzaadzaad met de neonicotinoïde er voor dat boeren later minder bladsproeimiddelen gebruiken.

Pesticiden, opbrengsten, weer en bijensterfte

In het onderzoek werden over de periode 2000-2010 het gebruik van pesticiden, de opbrengsten van koolzaad, de weersomstandigheden én de sterfte onder de bijen in kaart gebracht. Het totale areaal koolzaad in Groot-Brittannië verdubbelde in die periode, maar de zaadbehandeling met neonicotinoïde nam tegelijk toe van 1 procent naar 75 procent van het areaal. Tegelijk werd geconstateerd dat 10.725 van de 126.220 waargenomen bijenvolken geen teken van leven meer vertoonden.

Verband tussen imidacloprid en bijensterfte

''Er is een positief verband tussen het gebruik van imidacloprid van Bayer op zaad van koolzaad en het verlies van bijenkolonies,'' concluderen de onderzoekers. Zij tekenen daarbij wel aan dat bij de bijensterfte ook factoren als het weer, natuurlijke vijanden en ziekten een rol spelen.

Vorige week concludeerde de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa ook al dat neonicotinoïden een risico zijn voor bijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.