AlgemeenNieuws

NAV hekelt voorstel verlenging uitrijtermijn drijfmest

Noordhoek – De Nederlandse Akkerbouw Vakbond is tegen het voorstel om het uitrijtermijn van drijfmest te verruimen. LTO Nederland en veehouderijvakbonden pleitten vorige week voor een verlenging van de uitrijperiode.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt dat de veehouderij onvoldoende geanticipeerd heeft op het nieuwe mestbeleid en te weinig werk heeft gemaakt van mestverwerking. Volgens NAV is dat de belangrijkste oorzaak van de onbalans op de mestmarkt. Dat zegt voorzitter Teun de Jong. “Mestuitrijden moet gebeuren in het groeiseizoen anders wordt het milieu te zwaar belast. Het groeiseizoen moeten we zo goed mogelijk benutten voor de bemesting.”

De Jong pleit daarentegen voor een verruiming van de gebruiksnormen. “Met de huidige gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat kunnen we de bodemvruchtbaarheid onvoldoende op peil houden. Als de opbrengsten hoog zijn dan voeren we meer fosfaat af dan goed is voor de bodem.”

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) liet vorige week al weten niet in te gaan op het voorstel. De uitrijperiode voor dierlijke mest en de inzaaiperiode van groenbemesters wordt niet verlengd.

Beheer
WP Admin