Home

Nieuws 1793 x bekeken

Maat wordt opgevolgd door Merrild

Brussel – De Deen Martin Merrild volgt Albert Jan Maat op als hoofd van Copa, de Europese koepelorganisatie voor boeren.

Merrild was de enige kandidaat en had al op voorhand de steun van de belangrijkste landen. Merrild noemt het bestrijden van de prijzencrisis die mede door de Rusland-boycot is ontstaan zijn belangrijkste prioriteit.

'Landbouw een levensstijl'

Daarnaast wil Merrild de bureaucratie rond landbouwbeleid terugdringen. Merrild zei vereerd te zijn de functie te mogen bekleden. "Landbouwer zijn is geen job, maar een levensstijl." Merrild zei ook de taak niet lichtvaardig en met de nodige bescheidenheid op te pakken. De Deense landbouw bevindt zich in troebel water, aldus Merrild, die probeert voor hen beschikbaar te blijven.

Ex-burgemeester en nertsenhouder

Al eerder deze week werd bekend dat Merrild de enige serieuze kandidaat was, maar de statuten van Copa staan personen toe zich tot één uur voor de verkiezing te kandideren. Dat gebeurde niet. Merrild, geboren in 1955, is zowel boer als politicus. Hij was drie jaar lang burgemeester van de Deense gemeente Struer en is eigenaar van een bedrijf waarop zowel pluimvee als nertsen worden gehouden.

Rasbestuurder

Sinds 2012 is Merrild voorzitter van boerenbond Landbrug & Fødevarer, ook wel DAFC genoemd. Merrild kandideerde zich twee keer eerder vergeefs voor deze functie. Merrild zit in het bestuur van de Koninklijke Veterinaire- en Landbouwhogeschool en in de besturen van een bank en verzekeringsmaatschappij. Onder Merrild gaan zes nieuwe vice-voorzitters dienen.

Maat blijft voorzitter van LTO Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.