Home

Nieuws 11 reacties

Maat: nu terugbetalen aan landbouw

Den Haag - De land- en tuinbouw hebben Nederland door de economische crisis geholpen. Het is nu aan het kabinet om de sectoren die in de knel raken tegemoet te komen.

Dat schrijft LTO-voorzitter Albert Jan Maat met zoveel woorden in een brief aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Dijksma.

De landbouwwoordvoerders praten donderdag met staatssecretaris Sharon Dijksma over de slechte prijzen en inkomens in de zuivel en de varkenshouderij.

'Substandieel deel naar landbouw'

Maat zegt dat het kabinet €280 miljoen beschikbaar heeft aan belastingverlichting voor het bedrijfsleven. Daarvan moet een substantieel deel terugkomen bij de boeren, vindt de voorman van LTO Nederland. Gecombineerd met eerlijke keuringskosten, fiscale stimuleringsregelingen.

Afspraken over kwaliteitseisen

Verwijzend naar het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zegt Maat dat er ruimte moet komen voor afspraken over kwaliteitseisen aan producten en het aanbod van producten. Dergelijke afspraken stranden nu nog op de mededingingsregels. "Het dominante denken dat gericht is op zo laag mogelijke kosten voor de consument moet worden doorbroken", aldus Maat. Hij zegt dat in Europees verband de mogelijkheden die het gemeenschappelijk landbouwbeleid bieden om de prijzen te ondersteunen optimaal moeten worden benut. Maat doelt op interventie, opkoop en crisismaatregelen in verband met de Russiche boycot. Hij bepleit ook de snelle uitbetaling van toeslagrechten en het inzetten van superheffingsgelden voor de melkveehouderij.

Laatste reacties

 • Broederijbrok

  EN SECTOREN DIE NU NIET IN DE KNEL ZITTEN UITSLUITEN???????????????

 • Broederijbrok

  IS HET NIET DE LEGPLUIMVEEHOUDERIJ DIE DE AFGELOPEN JAREN ZELF DE KLAPPEN HEEFT OPGEVANGEN?????????????

 • Broederijbrok

  EN DE KOOIEIEREN UIT DE OEKRAINE BLIJVEN MAAR KOMEN.

  WAT DOET HET KABINET???????????????

  GEWOON LATEN GEBEUREN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TOCH.

 • Alex63

  Ja, Broederijbrok ik snap je maar als de koeiensector in de problemen dreigt
  te komen moeten alle hens aan dek, de andere sectoren zijn daar niks bij!!!!
  Maat is ook zo'n kerel die graag op da pluis zit en af en toe wat roept of moet ropen om ze te laten denken dat hij wat doet voor de landbouw, meestal doet hij zijn mond wat laat open, als de pap gestort is namelijk, maar ja zijn kostje is gekocht toch?

 • Zuperboer

  #Broederijbrok; Zijn jullie ook vanaf 1 april 1981 gehouden aan jullie omvang van dat moment? Mochten jullie ook je omzet inleveren bij overschrijding van die omvang gedurende de afgelopen 30 jaar. Wees blij dat de EU goedkoop graan heeft gefaciliteerd en de akkerbouw jullie jarenlang voor een habbekrats van de mest heeft afgeholpen. Jullie mestprobleem hebben jullie tot voorbeeld van andere sectoren zeer succesvol verwerkt/van de markt gehaald de laatste 10 jaren. Daarvoor alle lof.

 • Alex63

  Ja, Zuperboer bij de bietenteelt was ook een uitbreiding niet aan de orde,moet eerlijk bekennen dat dit wat mij betreft had mogen blijven, weet je tenminste dat je een rendabel gewas hebt, nu weer eentje minder let maar op. Ik denk dat jullie koeiemannen ook nog wel eens zullen terugdenken aan de tijd dat het gereguleerd was maar das denken van mij, heb geen verstand koeieteelt.

 • Almagro

  Daar staat ie dan z'n hand op te houden. 'voor de sectoren die in de knel komen'. Laten we wel wezen :wanneer de melkprijs niet een paar maanden onder de kostprijs lag hadden we deze man nooit gehoord. Ik gun een ieder het beste maar het gejammer en geklaag van een (beperkt) deel uit de sectoren doet het imago van de gehele agro-sector geen goed. Lastenverlichting door minder regelterreur voor alle sectoren, dat zou de inzet moeten zijn. Voor de rest is iedere vorm van steun of toeslag af te wijzen, het houd zelfs marktherstel tegen. De wal keert altijd het schip, de melkprijs zal herstellen op een onverwacht moment. Er is altijd iets nodig om na het dal het sentiment om te doen slaan in een positief gevoel om weer flink te pieken. Dan moet er een eerlijk speelveld liggen om de ondernemers die door willen alle ruimte binnen de normale grenzen te geven. Wanneer alles dan blijkt dicht getimmert door bv. een fosfaatwet zal dit zo verstikkend werken dat uiteindelijk de kosten vele malen hoger zijn dan dit prijsdal want een crissis is het nog lang niet. Voor andere sectoren, met name de varkenssector speelt dit al veel langer, het is boksen in de Europese ring met één hand op de rug gebonden. Dan gaat uiteindelijk de beste vechter knockout.

 • tonny60

  huiichelarij van die maat en zij n Lto.Mede door hun toedoen is het quotum afgeschaft en is de mestmarkt zo overvol geworden dat de hele veehouderijn er last van heeft en de concurrentie met ander landen binnen en buiten de Eu niet meer aankan

 • gjh

  wat een lachwekkende opmerking van MAAT. Wat laat die in zijn broek kijken, Zo houd je de leden zoet.

 • tinus888

  misschien wil albert janmaat de contributie wel terug betalen..

 • piethermus1

  Wat een zure reacties toch weer... Passen jullie op voor milieuschade daardoor? Ook bij jezelf?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.