AlgemeenNieuws

LTO ziet geen heil in fosfaatbank

Den Haag – Kees Romijn, vakgroepvoorzitter van LTO Melkveehouderij ziet niets in het plan van PvdA en SP om een nationale fosfaatbank met onverhandelbare rechten in te stellen.

Romijn vindt een fosfaatbank van (gratis) onverhandelbare rechten een brug te ver. Volgens Romijn werkt een dergelijk systeem niet. Hij refereert aan de manier waarop de Belgen het melkquotum uitgaven, namelijk ook via een bank onder regie van de Belgische overheid. Melkveehouders kregen een bepaald percentage van hun inschrijving toegekend. Romijn: “Het gevolg was dat de melkveehouders telkens zo hoog mogelijk inschreven. Dat werkt dan dus ook niet.”

Voorstander van transparant systeem

Romijn zegt wel voorstander te zijn van een verhandelbaar systeem mits de handel op transparante wijze kan plaats vinden. “We moeten naar een systeem dat geen speculatie toe laat. Romijn denkt eerder aan een online-beurs voor fosfaatrechten. “We willen een systeem van zo goedkoop mogelijke fosfaatrechten, vrij van speculaties en vrij verhandelbaar. Om transparante handel te bevorderen, is een beurs een goed idee, beheerd door RVO.nl of door de sector zelf.”

NMV en Netwerk Grondig (extensieve melkveehouders) laten weten het voorstel nog in overweging te hebben.

Suggestie van CLM

Begin deze week opperde PvdA en SP op basis van een suggestie van het CLM, een nationale fosfaatbank in het leven te willen roepen met onverhandelbare rechten. De overheid zou de regie voeren over de toekenning van de rechten.  Op die manier zou voorkomen worden dat geld weglekt uit de sector om fosfaatrechten te kopen.

Beheer
WP Admin