Home

Nieuws 1 reactielaatste update:15 sep 2015

CDA teleurgesteld in landbouwraad

Den Haag – De CDA-fractie in de Tweede Kamer is teleurgesteld in de eerste uitkomsten van de extra Europese landbouwraad op maandag. Het steekt de partij dat nauwelijks concrete maatregelen zijn afgekondigd voor de varkenshouderij.

NVV en LTO Varkenshouderij zeggen dat de actiebereidheid hoog is.

Bijna al het geld voor melkveehouderij

Rond de landbouwraad demonstreerden circa 5.000 boeren. Na afloop zei de raadsvoorzitter Fernand Etgen uit Luxemburg dat het overgrote deel van een beloofd bedrag van €500 miljoen bestemd is voor de melkveehouderij, terwijl voor de varkenshouderij alleen de optie tot particuliere opslag werd genoemd.

Acties op de plank

Over de verdeling en besteding wordt verder gesproken tijdens de informele landbouwraad op 15 en 16 september. De Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV) en LTO Varkenshouderij zeggen in een gezamenlijke verklaring dat vervolgacties op de plank liggen. "Wij hebben niet de intentie om, zoals gisteren in Brussel is gebeurd, voor chaos te zorgen, maar willen er wel klip en klaar over zijn, dat wij in de tussentijd niet achterover leunen."

Mededinging

Het CDA wil ook dat een aangekondigde 'High Level Group' met Eurocommissarissen wordt aangevuld met de Eurocommissaris voor mededinging. De groep moet opties voor een sterkere landbouw onderzoeken, en een essentieel ingrediënt moet het verbeteren van de ketenpositie van boeren zijn, aldus het CDA.

Superheffingsgeld

Het te verdelen geld komt uit de reguliere begroting, waar een meevaller van honderden miljoen superheffing die meer is binnengehaald dan begroot. De VVD vindt het oneerlijk dat de superheffing die door een minderheid van lidstaten opgebracht nu verdeeld lijkt te worden over alle lidstaten. De VVD wil niet dat geld wordt gebruikt, zoals de Franse voorstellen, voor verlaging van de arbeidskosten of teruggave van rente op leningen.

PvdA-kamerlid Sjoera Dikkers heeft een debat aangevraagd over de uitkomsten van de landbouwraad en de aanstaande informele raad.

Eén reactie

  • jwdekloet

    sigaar uit eigendoos van de melkveehouderij

Of registreer je om te kunnen reageren.