Home

Nieuws 2144 x bekeken 4 reacties

Inzaaidatum geldt bij vanggewassen

Den Haag – De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) hanteert dit jaar bij de controle van de tien-wekeneis voor vanggewassen de doorgegeven inzaaidatum en niet de meldingsdatum.

In de praktijk bleken boeren vaak pas na het inzaaien de inzaaidatum door te geven en de RVO.nl besloot daarop aanvankelijk uit te gaan van de meldingsdatum.

Tien-wekeneis

Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. Vanggewassen moeten minimaal tien weken op het land staan. De eis is een Nederlandse aanvulling op Europese regels. In eerste instantie moest de inzaaidatum bij de Gecombineerde Opgave worden opgegeven. De Gecombineerde Opgave moest dit jaar uiterlijk 15 juni worden ingestuurd.

Op die datum kunnen boeren geen goede inschatting geven van het moment van zaaien, stelt Dijksma nu vast.

Opgegevend datum oncontroleerbaar

In de loop van augustus bleek dat boeren de inzaaidatum pas melden na het zaaien. RVO.nl was daardoor niet meer in staat om de datum te controleren en besloot daarom de meldingsdatum te hanteren. De periode tussen zaaien en melden telde daardoor niet mee voor de bepaling van de tien- wekentermijn, wat boeren in problemen kan brengen.

Nu kiest Dijksma er dus voor alsnog de doorgegeven inzaaidatum te vertrouwen, maar ze meldt wel dat boeren die pas na het inzaaien de datum hebben opgegeven mogelijk extra gecontroleerd worden. Wanneer een boer geen inzaaidatum meldt, wordt uitgegaan van een inzaaidatum van 30 september.

Volgens jaar wel voor zaaien melden

Volgend jaar moeten boeren wel voor het zaaien hun inzaaidatum doorgeven. Deze verplichting wordt in de nationale regeling expliciet vastgelegd. Een vanggewas wordt na een hoofdgewas geteeld wordt om uitspoeling van meststoffen tegen te gaan.

Laatste reacties

 • info36

  Mogelijk extra gecontroleerd worden? Waar gaat het over? Juist nergens over. Wat is dat mens toch ziek.

 • Winnetou

  Het water staat tussen de aardappelruggen, uien tot hun nek in het water en groentegewassen die staan te verzuipen. En dan ook nog de zorg van de inzaaidatum voor de volggewassen. Wat een bureaucratische flauwekul toch allemaal en dat om in aanmerking te komen voor een paar van die rotcenten.

 • Grensboerke

  Minder bureaucratie noemen ze dat in Den Haag en Assen!

 • Jan van het Zand

  Het wordt tijd voor een boerin op het staatssecretariaat Landbouw van Economische Zaken.
  Sharon snapt nú nog steeds niet dat de inzaaidatum van vanggewassen afhankelijk is van de oogst van het hoofdgewas.
  Nu, die oogstdatum is, in Nederland zeker, afhankelijk van het weer.
  Bij andere regelingen, o.a. in de veehouderij, moet je binnen enkele dagen opgave doen.
  Hoezo kan de opgave van de inzaaidatum niet ook zo afgehandeld worden? Een verwachte kalfdatum geef je toch ook niet door, maar je geeft wel door dat er een kalf is geboren.

Of registreer je om te kunnen reageren.