Home

Nieuws 4165 x bekeken 1 reactie

Inspectie onderzoekt ongeval met silo

Den Haag - De Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet onderzoek naar het noodlottig ongeval in Liempde, afgelopen maandag, waarbij een chauffeur van mengvoerbedrijf Agrifirm om het leven kwam. Hij overleed nadat een omvallende mengvoersilo op hem was terecht gekomen.

De inspectie gaat niet verder in op het ongeval zelf, tot alle aspecten die op het ongeval betrekking hebben, zijn onderzocht.  Daarbij zal ook gekeken worden naar de staat waarin de silo verkeerde.

Er zijn voor de bouw van mengvoersilo's sinds 2010 geen (gemeentelijke) vergunningen meer nodig, als ze vallen onder de regels voor de vergunningvrijstelling.  In de vrijstellingsregels is expliciet opgenomen dat een voor silo ten behoeve van agrarische bedrijfsvoering geen vergunning nodig is.

Geen toezicht op silo's

Maar dat betekent niet dat er geen regels zijn voor de constructie van silo's. Daar gelden normen voor, waarmee bij de bouw rekening moet worden gehouden. Er is echter, voor zover bekend, geen toezicht op de naleving daarvan. Er geldt ook geen keuringsplicht voor dergelijke silo's.

Houten onderstellen vormen risico

Dat er vaker ongelukken (zonder noodlottige afloop) gebeuren met voersilo's is op verschillende internetfora in de afgelopen week duidelijk geworden. Houten onderstellen van silo's kunnen na verloop van tijd als gevolg van weer en stootschade aan kracht verliezen en daardoor spontaan omvallen of inzakken.  Bij het vullen van silo's komen extra krachten vrij (vanwege het gewicht van  voer of kunstmest dat in een silo wordt gestort), die een kwetsbare silo op zo'n moment extra risicovol maken.

De inspectie zegt zeker enkele weken nodig te hebben voor het onderzoek naar het ongeval in Liempde.

Eén reactie

  • Trot

    zeer droevig voor Fam en Boer maar zal wel weer en keurig plus kosten aan vast zitten

Of registreer je om te kunnen reageren.