Home

Nieuws 3 reacties

'Inkomenssteun AH enkel aan Belgische boeren'

Zaandam - Albert Heijn is via de Belgische handelskoepel Comeos verbonden aan extra steunplannen voor Belgische melkveehouders en varkensboeren.

Ook Delhaize, de fusiepartner van AH-moeder Ahold, heeft de steunmaatregel ondertekend en zal een toeslag op melk en varkensvlees heffen ten bate van de boeren in België. Albert Heijn België moet dus op Belgische melk en varkensvlees een heffing innen en afdragen, zo is het plan. Op Nederlandse melk en varkensvlees in die Belgische winkels komt die heffing niet, stelt de Boerenbond. Die bond erkent dat het voor grensoverschrijdende verwerkers als FrieslandCampina lastig is, maar hoopt dat het steunplan Europese navolging krijgt.

Wachten op meer duidelijkheid

AH weet nog niet hoe ze de steunplannen gaan uitwerken: "Op dit moment wordt het akkoord uitgewerkt en weten wij niet welke maatregelen exact genomen worden en wat onze betrokkenheid daarbij is. Wij gaan niet op de zaken vooruitlopen en wachten dus eerst tot er meer duidelijkheid is", laat een AH-woordvoerder weten.

Solidariteitsfonds

Volgens Comeos is Albert Heijn volledig lid van de koepel en een handtekening in het ketenoverleg van Comeos is dus ook namens Albert Heijn gezet. Ook de Belgische Boerenbond gaat ervan uit dat Albert Heijn de maatregelen heeft goedgekeurd. "Het gaat om een solidariteitsfonds waarin elke boer per liter een bijdrage doet en alle supermarkten ook."

De fusie van Ahold met Delhaize moet volgens de Belgische minister van Consumenten Kris Peeters worden getoetst door de Belgische mededingingsautoriteiten. Peeters was voorheen overigens landbouwminister.

Laatste reacties

  • Schaapje

    Het zou AH sieren om alleen Nederlands vlees van alle sectoren in de schappen aan te bieden i.p.v. het import. Bijna alle vleesproducten in de schappen zijn buitenlands. Dus hoe kan de consument dan kiezen.

  • fransderondhoeven

    makkelijk voor appie valt die buiten de regeling en hoeft ie alleen maar winst te tellen zoals gewoonlijk

  • flyinghollander

    Schaapje zucht hoeveel exporteert Nederland, dus als al die landen zeggen alleen lands eigen producten dan komt er een beste sanering aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.