Home

Nieuws 878 x bekeken

Inkomen Vlaamse boer blijft dalen

Brussel - Nadat het Vlaamse landbouwinkomen in 2014 met 19 procent daalde, blijkt het dit jaar nog 1 procent verder achteruit te gaan. Dat heeft de Vlaamse Boerenbond berekend.

Het gemiddelde inkomen per voltijds tewerkgestelde arbeidskracht in land- en tuinbouw wordt geschat op €20.704 in 2015, 53 procent lager dan het loon van iemand in loondienst. Ondanks gedaalde kosten verdienen landbouwers hun boterham niet omdat de prijzen van de meeste landbouwproducten zwaar onder druk staan.

Toeslag verzacht ergste leed

Twee lichtpuntjes in een verder donker landbouwjaar: dankzij het Belgisch ketenoverleg krijgen varkens- en melkveehouders een toeslag die het ergste financiële leed wat kan verzachten en voor de lange termijn komen oplossingen in beeld die voor deze crisis ondenkbaar waren.

Omzet landbouw daalt 2 procent 1e halfjaar

De globale omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw, waarbij alle plantaardige en dierlijke sectoren in rekening gebracht worden, daalde in de eerste acht maanden van 2015 met 2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Deze daling is het resultaat van een stijging van de omzet in de plantaardige productie met 13 procent en een daling van de omzet in de dierlijke productie met 10 procent. In de veehouderij wordt 60 procent van de totale omzet gerealiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.