Home

Nieuws 1394 x bekeken 6 reacties

Huitema hekelt Brussels landbouwbeleid

Brussel – Brusselse regelgeving blokkeert innovatie en ondernemerschap in de landbouw. Het extra geld dat de Europese landbouwministers onlangs voor boeren beloofden, verergert mogelijk de prijzencrisis.

Dat schrijft Europarlementariër Jan Huitema (VVD) in een opiniebijdrage in het Financieele Dagblad.

'Landbouw kan zonder subsidies'

Huitema gaat in het artikel in op de €500 miljoen extra geld dat laatst Europees is vrijgemaakt voor melkveehouders en varkenshouders. Op termijn moet en kan de Europese landbouw volgens hem zonder subsidies uit de voeten. Volgens Huitema, zelf melkveehouder in Friesland, moet de Europees vooral een gelijk speelveld worden gegarandeerd.

Ineffectieve regelgeving

"Het saneren van sectoren in Nederland heeft geen zin als men elders in Europa staat te popelen het gat te vullen met subsidies", schrijft de Europarlementariër. Huitema denkt dat de landbouw beperkt wordt door ineffectieve regelgeving zoals vergroeningseisen of het tegenhouden van genetische modificatie cisgenese of het hergebruik van dierlijke mest als kunstmestvervanger.

Laatste reacties

 • alco1

  We hekelen het allemaal.

 • metal

  Huitema moet niet zitten zeuren over Europa In Nederland is al geen eerlijk speelveld met al die uitgekochte boeren die voor van alles weg moeten en een bedrijf minimaal 2x zo groot terug kopen Zij jagen de kostprijs op niet de boeren elders in de EU

 • piethermus1

  Luxe producten kun je overlaten aan de vrije markt die de VVD propageert. Luxe landbouwproducten zoals bloemen, luxe groenten, vlees, e.d. kun je overlaten aan de vrije markt zoals de VVD propageert. De meest primaire landbouw met prijsinelasticiteit zoals graan, zuivel, suiker kun je niet aan de vrije markt overlaten, zo min als je dat doet met drinkwater. M.b.t. de meest primaire levensbehoeften is de vrije markt zoals de VVD propageert een illusie. Er is een soort van rem en controle mechanisme nodig. Ik heb derhalve nooit gesnapt waarom boeren die subsidie ontvangen op de VVD stemmen en dat een keer het gros van bijv de akkerbouwers op de VVD stemden. Onbegrijpelijk. Wellicht omdat het socialisme erger is m.b.t. landbouw. Dat kan.

 • pinkeltje

  Vrije markt voor de primaire producten bestaat nergens op de wereld. De markt, en zeker de graanmarkt wordt door overheden maar beperkt aan het spel van vraag en aanbod overgelaten. Voor politici die dat nog steeds niet door hebben, kijk eens om je heen hoe dat gaat. Geeft Argentinië wel of geen exportvergunning voor graan, besluiten de Chinezen wel of niet hun strategische voorraden aan te vullen, hoe reageert Oekraïne als de graanoogst tegenvalt etc etc. Maar geen vrijheid blijheid. Dus is er bemoeienis van de overheid nodig en ook dagelijks aan de orde. Dus kun je niet alles overboord kiepen en het volledig aan de zogenaamde markt over laten. Die markt wordt namelijk gemanipuleerd door overheden. En daar hebben ze ook goede redenen voor. Wel eens gehoord van voedseloproer?

 • alco1

  Toch Pinkeltje heeft een exportvergunning van Argentinie, de strategische voorraden van China en tegen vallende graanoogst in de Oekraine wel alles te maken met verwachte vraag en aanbod. Dus wel de vrije wereldhandel.
  En nogmaals. Niemand propagandeert vrije wereldhandel.
  Men geeft gewoon een conclusie dat het zo gaat.

 • agro1

  feed the world and starve.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.