Home

Nieuws 41 reacties

Hoogste bod pachtgrond €2.809

Den Haag – Onder grote belangstelling is er tijdens een openbare inschrijving fors geboden op landbouwgrond die het Rijksvastgoedbedrijf kortdurend gaat verpachten. Het hoogste bod: €2.809 per hectare per jaar. Bij drie aangeboden kavels is zelfs de pachtprijs na de veiling ruimschoots verdubbeld.

Het Rijksvastgoedbedrijf, voorheen Domeinen, bood via openbare inschrijving 17 percelen landbouwgrond aan en één perceel per opbod. Woensdag sloot de inschrijving. Bieden kon via het platform Pachtonline.nl, een initiatief van Troostwijk Vastgoed Verkoop en Van Lanschot Nannenga Naus Rentmeesters.

Het ging om ongeveer 395 hectare grond in de polders Wieringermeer, Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland. Afhankelijk van de ligging worden de percelen voor vier, vijf of zes jaar aangeboden middels een geliberaliseerd pachtcontract.

Pachtprijsstijging tot 120 procent

Er werden 181 inschrijvingen uitgebracht en daarnaast is er 8 keer geboden op de kavel die bij opbod werd aangeboden. Het hoogste bod viel op een kavel bouwland van bijna 22 hectare in Rutten (Fl.) voor een periode van zes jaar. De nieuwe pachter had er €2.809 per hectare per jaar voor over. De vorige pachter betaalde €1.350 per hectare per jaar. Hier is dus sprake van een pachtprijsverhoging van ruim 108 procent. De pachtprijs verdubbelde ruimschoots ook voor een kavel in Marknesse (Fl.).

Het gaat hier om een perceel bouwland van ruim 21 hectare. Hoogste bod was €2.755. Voor de veiling was de pachtprijs van dit object €1.250. Hier is dus sprake van een pachtprijsstijging van ruim 120 procent. In Tollebeek (Fl.) steeg de pachtprijs van een perceel bouwland met ruim 102 procent tot €2.287 per hectare per jaar. Het laagste bod dat binnenkwam tijdens de inschrijving die deze week sloot was €1.076 per hectare per jaar voor een stuk land eveneens in Tollebeek. De vorige gebruiker betaalde €1.025 per hectare.

Pachtopbrengst stijgt 70 procent

De opbrengst van deze openbare veiling van pachtgrond is €784.492 per jaar. Dit is bijna 70 procent hoger vergeleken met de opbrengst voor de veiling. Het vastgoedbedrijf moet nog beoordelen of tot gunning kan worden overgegaan aan de hoogste inschrijvers.

Volgens het Rijksvastgoedbedrijf is de opbrengst van deze openbare veiling van pachtgrond 'ongeveer gelijk aan die van vorig jaar'. Toen kwamen op elf kavels (ruim 350 hectare) 63 biedingen binnen. Het hoogste bod was €2.751 per hectare voor een stuk grond van ruim 23 hectare in Bant (Fl.) voor een duur van zes jaar.

De totale opbrengst van de veiling was een pachtsom van €644.545 per jaar. Dat was 70 procent meer dan wat dezelfde kavels daarvoor opbrachten (€380.000 per jaar). De pachtinkomsten gaan naar de staat.

LTO Nederland, NAJK en de Bond van Landpachters hebben eerder al laten weten niet blij te zijn met dergelijke openbare inschrijvingen, omdat er geen sprake is van een duurzame relatie tussen verpachter en pachter. Ook de politiek maakt zich grote zorgen over de openbare inschrijving van pachtgronden die in het bezit van het Rijk.

Bekijk alle grond- en pachtprijzen hier, en klik op uw regio.

Lees ook: Pachtprijs stijgt zeven procent

Laatste reacties

 • farmer4life1

  Uitmelken heet dat

 • flyinghollander

  Nee farmel4life gewoon iemand zonder rekenmachine straks niet klagen in brussel

 • vigerti

  en dan maar klagen zeker , niet leren rekenen die bieders, 12 ton tarwe aan 160 euro is 1920 euro opbrengst en 2800 euro pacht betalen , mag mij dat eens uitleggen hoe die dat gaat doen

 • piethermus1

  Vorig jaar was er toch een boer in de NOP zo gek en bood ontzag-gelijk veel. Vervolgens kreeg hij het niet gefinancierd bij de bank heb ik begrepen en moest op hangende pootjes terug en ging het vervolgens voor veel minder. Dat kwam vervolgens niet in de pers. De bank was dus ook niet helemaal van het padje af (itt stallenbouw m.b.t. megamelkveestallen afgelopen jaren. Wie kan dat allemaal gaan betalen straks als ze melkveebedrijven bij bosjes om dreigen te vallen, maar toch kunstmatig overeind gehouden worden door de bank, omdat de bank anders een nog groter verlies leidt vanwege de lage melkprijs, als de boel als een kaartenhuis in elkaar dreigt te donderen, via de rentes? Juist! De andere sectoren, zoals dus nu al m.b.t. de malaise in de glastuinbouw gebeurt. Juist bij mij en collega's is de rente daarom relatief te hoog, omdat de bank elders de zaak niet kan laten barsten, omdat de bank en boer zich in het nabije verleden te rijk hebben gerekend).

 • a van Gerwen

  andere instanties en grondbezitters die gronden verpachten, zien dit ook. Het gevaar bestaat dat dit soort pachtprijzen als referentie gezien wordt, met als gevolg een prijs op drijvend effect .

 • hooghoes

  Staan er windmolens op ofzo.
  Mensen laten we elkaar toch niet kapot boeren !!!

 • Tonnis

  Wat is hier nou mis mee, ik ben blij dat mijn overheid
  Bezittingen die zij kunnen verkopen of verpachten voor de hoogste bieder gaan. Verpachten is op dit moment lucratiever dan zelf de grond in gebruik hebben, voor mijn bedrijf in ieder geval wel. • Tiny1946

  Tonnis wat voor bedrijf heb je.

 • Mfb

  Weet niet wat je op deze grond kan verbouwen maar er zijn niet zoveel gewassen die dit saldo halen.... Wietteelt misschien??

 • pinkeltje

  Waarom zou de overheid zijn grond moeten verpachten voor 2.000 per hectare als er iemand bereid is om 2.800 te betalen? Maar inderdaad, je vraagt je af wat iemand bezielt om zoveel te betalen. Moet straks niet in Brussel gaan eisen dat er eens wat aan de prijzen van producten gedaan moet worden en dat de tussenhandel huilie huilie alle winst opstrijkt.

 • info36

  De overheid maakt misbruik van de gekte die ontstaat bij veilingen. Met machines zie je ook vaak dat oud ijzer voor nieuwprijs weg gaat. Overigens snap ik die gekte niet, maar ja er zijn veel gekken ook in de landbouw.
  De normale pachtprijzen zijn al veel te hoog.

 • Tonnis

  Een akkerbouwbedrijf.

 • martijn.ter.horst1

  @piethermus1
  Vorig jaar was hoogste bod €2.751/ha. Dat gerucht waar u op doelt klopt niet. Zie <>

 • piethermus1

  Dank voor de info.... Inderdaad afgaan op geruchten is nooit echt handig....En het kwam dus toch wel in de pers... zat even fout... Oeps....

 • melkveehouder .

  Als dit een afspiegeling is van de pachtprijs naar de toekomst toe, dan hoef ik me over de oude dag niet langer meer zorgen te maken hoewel ik het een zorgelijke ontwikkeling vind.

 • Marjan Brinks

  Het is gewoon een grote waanzin deze prijzen waar is men mee bezig ...

 • piethermus1

  Wellicht zijn het bollenboeren (tulpen e.d.) die zulke pachtprijzen kunnen betalen? Wie anders?

 • Zandboertje

  Waarom vindt iedereen dit waanzin? Ik gun een ander echt wel zijn verlies hoor

 • Koen Franken

  Heel simpel . dan kan een ander het beter als de rest

 • van der berg

  ik denk dat piethermus de keutel bij het schone eind te pakken heeft!!

 • piethermus1

  Ga ik door voor de sapcentrifuge? Of de koelkast?

 • Noordam2

  je koopt landbouwgrond voor 100.000 euro
  betaal 2,5 % rente is 2500,00

 • afm

  dat zijn boeren die voor het oog werken

 • Weerkundige

  3 procent rente van 90.000 euro 2700 euro ik weet niet wat bollen land kost bij verkoop meer of minder dan ton wie help mij aan antwoord

 • christof conings

  waanzin en dan klagen over rendabiliteit in Brussel . Kan een betoging dan nog geloofwaardig zijn voor ambtenaren . Mensen denk toch eens na , En de boer hij ploegde voort

 • ed12345

  Noordam het is bijna altijd zo dat als je land bij koopt het in het begin moet betaald worden met land dat je al langer hebt

 • ed12345

  Mele als je dit leest dan ben je blij de sprong gemaakt te hebben

 • Mtstermors1

  hij krijgt ook nog 10 euro toe per kuub mest dan word het al wel iets makkelijker rekenen, maar dan moet ie hopen dat de verwerking niet van de grond komt

 • tobby

  Verpachten is leuk met die prijzen. Maar let wel op bij verkoop op de landbouvrijstelling , die geldt dan niet meer !!!!

 • xw

  Pietermus heeft gelijk.
  Als je nu ook de bijbetaling van aangevoerde mest moet gaan verrekenen wordt het wel heel erg.
  Met zulke inschrijvingen bereik je 2 doelen.

  1. een lege portemonnee
  2.dat de buurman op de grond komt.

  Punt 2 is voor velen veel geld waard

 • aardappelboer

  Zullen het wel alleen boeren zijn die hierop inschrijven, het kan net zo goed een verwerkende industrie zijn of mest/fourage handelaren die kunnen altijd iets meer betalen omdat ze toch al een grotere marge hebben

 • agratax2

  Laat een ding duidelijk zijn. Over een paar jaar moeten de heren weer een bod uitbrengen op deze of andere gronden. Pacht voor enkele jaren kan Afboeren in de hand werken en daarna is de grond de eerste jaren niet meer geschikt voor intensieve teelten (vruchtbaarheid en ziekte druk). Ik zie in deze manier van verpachten werkt het NETJES beheren vande grond niet in de hand. De overheid is wel vaker gespitst op korte termijn winst, zonder na te denken over de toekomst.

 • m.en.mh.miedema

  Er is een categorie akkerbouwers die de laatste jaren saldos van 4 a 5000 euro/ha halen. En een aantal van hun hebben het management en de mechanisatie dusdanig op orde dat ze zonder extra meerkosten er nog een aantal hectares bij kunnen doen. Bij dit soort bedrijven moet je dan ook de nieuwe pachters zoeken. Aldus mijn boekhoudbureau.
  Er wordt dus weldegelijk gerekent en niet op grond van emotie gehandelt. Met goed rentmeesterschap(van Domeinen) en een duurzame relatie met de pachters heeft dit natuurlijk niets te maken en hoe de grond in die paar jaar wordt behandelt(mishandelt) dat laat zich raden. Het is echte korte termijn politiek, net als ook agratax al zegt.

 • xw

  Miedema, "aldus jouw boekhouder". Jij haalt die saldo's dus nog niet? Dan heeft jouw boekhouder jou misschien ook al eens uitgelegd wat jij fout doet. Zou ik wel eens willen weten, want dan kunnen wij het misschien ook wat beter gaan doen en zulke pachtprijzen betalen. Ben benieuwd.

 • pinkeltje

  En welke rekeningen moeten er behalve de kosten van de grond dan nog van dat saldo betaald worden? Voor het gemak gebouwen, energiekosten en eigen mechanisatie maar niet meegerekend? Laat het duidelijk zijn, er zijn af en toe wel teelten die leuk renderen, maar gemiddeld over het hele bouwplan?

 • m.en.mh.miedema

  XW en pinkeltje, ben zelf geen akkerbouwer maar melkveehouder(met een kleine akkerbouwtak, maar die staat ten dienste vd koeien) en haal dat soort saldos ook niet,helaas. Daarom heb ik er bij het boekhoudbureau naar geinformeerd (ben zelf reguliere pachter van Domeinen, vandaar) wie er nu zulke pachtprijzen kan betalen en toen kreeg ik dit als antwoord.
  Ik weet ook niet precies wat het bouwplan van hun is maar als ik om me heen kijk zie ik oa aardappelpootgoed, uien(plant en zilver), 3x een snede gras en dan boontjes erin, tulpen, lelies, sla,peen, witlofwortels,het is eigenlijk meer groente dan akkerbouw, en dan ook nog gecombineerd met zelf verwerken en verpakken/verhandelen. Het is dus wel wat anders als traditioneel aardappels/bieten/tarwe.
  Er zijn zelfs biologische telers met nog veel hogere teeltsaldos (tot wel 10.000/ha, ook weer volgens dezelfde boekhouder). Ik kan het ook nauwelijks geloven, moet misschien de bedrijfsvoering drastisch veranderen?
  Ik hoop dat met deze info het iets duidelijker is geworden.

 • pinkeltje

  Nou, dan is dat duidelijk. De boeren die dit saldo niet kunnen halen kunnen hun land dan beter verhuren aan een kampioen die dat wel kan. Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan!

 • Jan-Zonderland

  In met name de NOP is er erg veel specialisatie.met name in de bollen- en pootaardappelteelt. Hierbij wordt veel land onderling geruild/verhuurd. Door nu een extra kavel te huren voor vermelde bedragen, kan men het areaal bollen cq pootaardappelen weer uitbreiden door ook met die kavel weer te ruilen en te schuiven. Zodoende kan men dus met een beetje geluk 24 ha meer bollen telen door er een zo'n dure kavel bij te huren van Domeinen. Onderverhuur en ruil zorgen voor de vruchtwisseling. Dus 24 ha wordt 8 ha bollen, 8 ha pootaardappelen van een derde waaar weer 8 ha bollen tegenover staat en 8 ha grasland waar 4 ha bollenland bij de betreffende veehouder tegenover staat. Zo kan men dus 20 ha extra bollen verbouwen en dan is een dergelijke pacht wel op te brengen. Pin me niet vast op exacte cijfers mbt verhoudingen maar zo werkt het ongeveer in de NOP.

 • vink

  Pachtcontracten staan meestal vol met dingen die niet mogen, waaronder onderverhuur/uitruilen.

 • Jan-Zonderland

  Is moeilijk te controleren cq handhaven Vink. Het zal Domeinen ook een zorg zijn. Als je de hoofdprijs wilt moet je niet moeilijk doen en dat doen ze ook niet.

 • landboer

  Je hebt helemaal gelijk Zonderland ,ik heb jaren bij een boer in de NOP gewerkt die toen al bollenland verhuurde voor veel meer dan deze bedragen!

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.