Home

Nieuws 25 reactieslaatste update:7 sep 2015

'Hogere prijs voor boer bedreigt verwerkende industrie'

Parijs – Hogere prijzen voor melk, vlees en andere agrarische producten bedreigen het voortbestaan van de Franse bedrijven die die producten verwerken en vermarkten.

''Wij zijn verbaasd dat de premier de hele sector heeft opgeroepen de prijzen op te waarderen zonder te denken aan de gevolgen voor de verwerkingsbedrijven.''

Reactie op oproep Franse premier

Dat zegt Pasval Viné, directeur van Coop de France, in een gesprek met de Franse tv. Hij reageert daarmee op een oproep die premier Valls donderdag deed bij het grote boerenprotest in Parijs. Coop de France, de koepel van de agrarische coöperaties in Frankrijk, benadrukt dat die bedrijven al tijden roepen dat ze geen hogere prijzen aan kunnen gezien de scherpe concurrentie in Europa. ''We roepen dat nu al weken maar hebben niet de indruk dat we gehoord worden. De prijzen opwaarderen terwijl we geconfronteerd worden met de Europese concurrentie, dat is onze ondernemingen in gevaar brengen.''

'Geen beloftes die niet waargemaakt kunnen worden'

''We zijn ons er uitstekend van bewust dat de boeren een hogere prijs nodig hebben maar we kunnen geen prijzen beloven die we niet kunnen waar maken. De leden van de coöperaties, die er ook de eigenaren er van zijn, begrijpen dat ook uitstekend. Het moet binnen de economische situatie passen.''

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als een mengvoerbedrijf of melkfabriek vindt dat de vrachtauto's hagelnieuw moeten zijn, de personeelsleden een best loon met telefoon en auto van de zaak, de directieleden een topsalaris  en een riante rentevergoeding over het eigen vermogen normaal is, dan blijft er inderdaad niet veel over voor de betaling aan de boeren. Maar ook die boeren willen die bovenstaande zaken maar worden afgescheept met een fooi.

 • ...............

  Mee eens.

 • Zuperboer

  Niet mee eens. farmerbn je verhaal is suggestief. Een personeelslid heeft een tefefoon om door klanten gebeld te worden, liefst 24/7. Het is leuk om stemming te maken maar ik kan onze toeleveranciers er niet op betrappen dat ze smijten met geld. Wat in bovenstaand artikel beschreven wordt is een gevaar van een produktiekolom waarbij de afzonderlijke schakels weinig geintegreerd zijn. Dan zijn er veel particuliere bedrijven die allemaal een stukje van de winst willen en komt er een deel bekaaid vanaf. Bedrijven als FCDF hebben een veel groter deel van de kolom binnen eigen onderneming en zijn zodoende beter in staat om de leden een goede prijs voor hun geleverde produkt te betalen. Het kan altijd beter maar dan zouden ze de laatste schakels moeten opnemen en zelf de retail moeten gaan doen.

 • zon

  Farmer bn heeft gelijk over de melkfabriek en voerfabriek,

  Ze zorgen eerst voor zichzelf en de rest komt achteraan.
  Probleem is echter dat veel kosten via CAO 's zijn vastgelegd.

 • Koen Franken

  In een overschot markt ben je altijd de klos , of het nu voer , of melk is . Maar ind als  het varkensvlees  duurder gaat worden als in een ander land , nou dan weet ik het wel hoe het gaat .

 • flyinghollander

  Dus ze moeten met oude vrachtwagen rijden, de kosten van onderhoud stilstaan zijn geen kOsten? 
  Farmer bn  erg suggestief.
  Verkoop je de boel ga jij in loondienst op zo'n nieuwe wagen?

 • agratax2

  @Zon. Je slaat de spijker op zijn kop met je CAO. Als de vakbonden doorgaan met hun loon en sociale zekerheids eisen, dan prijzen niet alleen de werknemers uit markt, maar helpen ze de hele industrie naar zijn malle moer. Ik denk dat de overheid moet ingrijpen bij de CAO's waarin alle risico's verbonden aan het leven bij de werkgever neer worden gelegd. Waarom moet je werkgever een arbeidsongeschikte werknemer nog jaren betalen terwijl de afkeuring is veroorzaakt buiten het bedrijf in de vrije tijd door extreem gedrag (auto of motorrace of een andere zeer risico volle hobby). Laat de werkenemer hier zelf een verzekering voor afsluiten en niet de baas laten bloeden en zo zijn er wel meer min of meer luxe vakbonds eisen bij wet vastgelegd. De Vakbonden samen met hun politiek vriendjes helpen eerst de werkgelegenheid en daarna de economie om zeep en daar is de werknemer niet bij gebaad. Voor veel werkgevers maakt het weinig uit zij kunnen of automatiseren of uitwijken naar landen met goedkope arbeid. 

 • harm.p22

  Als men als consument per gezin 10kg vlees koopt per week( hoog aangehouden ) en men zet de prijzen 10 á 20 cent per kilo hoger zou maken in de supermarkt, dat is per week, per gezin 1 á 2 euro extra. Zouden de consumenten daarom minder varkensvlees eten? Dat zou vreemd zijn als ze wel kipfilet eten á 8 euro de kilo... Laat ik het zo zeggen dat als de prijzen 10 á 20 cent duurder werden in de supermarkten dat ik er om die 1 á 2 euro niet minder vlees om zou kopen ook al was ik geen varkensboer. Naja het zou wel een wereld van verschil maken voor de varkensboeren.

 • Barneveldsei

  Het lijkt mij idd beter dat een ieder z'n eigen verzekerd. Hoeft de werkgever een griepje van z'n medewerkers niet uit eigen zak te betalen. Kan de voerboeren en slachthuis goedkoper werken. Blijft er meer geld over voor de producten van onze boeren. 

 • agro1

  deze suprrrrlage prijzen bedreigen de boer. feed the world and starve.

 • kalkar

  Zuperboer. jij zal wel geen boer zijn anders lulde je wel niet zo stom. Is De Heus miljonair van het verlies of van de winst? Simpel. 

 • farmerbn

  Vroeger toe er veel mengvoerfabrieken waren ,had je concurrentie. Dat is er niet meer (op prijs). Als de concurrent 28 euro vraagt voor voer dan ga ik dat ook doen zoals bij het laatste dineetje afgesproken.

 • Zuperboer

  #kalkar; Klopt ik hobby een beetje met 200 melkkoeien. Als je vindt dat De Heus teveel verdient moet je je voer in Wageningen bestellen. Deel je tenminste nog enigszins mee in de winst. Als je het zelf beter kunt koop je losse grondstoffen in dan verdien jij een leaseauto voor eigen gebruik.

 • massy


  En als er geen boeren meer zijn waar leven de verwerkende bedrijven dan van WORDT DAAR WELEENS OVER NA GEDACHT. NEE want het is IK IK IK en nog eens IK en dan helemaal niks.

 • biggen


  Stel dat het vlees 20 cent duurder wordt en de melk 10 cent dan gaat men.   vrolijk verder met een stal er bij een boer kan ziig toch niet beheersen  we   produzeren gewoon te veel .        

 • schoenmakers1

  polleke, ik heb vraag op de overschotmarkt arbeid, als ik zie hoeveel werkelozen er zijn, zou ik er toch een goede deal moeten kunnen maken, maar is er iets anders als een oosteuropeaan die je zou kunnen aanbevelen? om maar nog niet van de eisen die de overheid heeft als ik er een wil aannemen

 • geen boer

  mensen dit gaat over de franse situatie, die toch wel vrij specifiek is. De verwerkers (meest cooperatief) willen hun stem ook laten horen, na alle boerengeweld. Zo werkt dat in Frankrijk. En ze hebben natuurlijk gelijk; mochten ze op één of andere wijze verplicht worden kunstmatig hoge prijzen te betalen, dan zijn ze niet meer competitief in de afzetmarkten. Een waarheid als een koe natuurlijk, maar je weet het maar nooit in Frankrijk.

 • kalkar

  Zuperboer, je bent dus een subsidieboer. Maar de vraag was en is: Is De Heus miljonair van de winst of van het verlies?

 • zon

  #13,In wageningen betaal je teveel en als er iets over is krijgt de boer een beetje.
  Je betaald mee met de mislukte speeltjes die veel geld kosten,en daar hebben ze er in wageningen  de laatste jaren wel erg veel van.

 • agratax2

  Ik denk dat de industrie / handel bang is voor import van buiten af. Import die de extra 'boeren opsleg'  niet kent. Dit kan waar zijn, dus gaan ze liever zo door met -de boer naar de slachtbank leiden- en dan is ook hun industrie gedwongen te sluiten en zal de overheid voor een extra uitgave staan aan sociale uitkeringen en voedsel import. Zo komen we nooit uit de neerwaardse spiraal. Laat al deze doemdenkers eens uit hun comfortzone komen en de moed hebben dit dead end beleid te verlaten voor iets nieuws dat beter doordacht is en niet alleen voor handelaren goed is, maar de voedselzekerheid en voedselveiligheid garandeert. Kost het de burger iets meer 'so be it'. Verdient de handelaar dan minder. Jammer maar dat mag toch nooit de reden zijn om de maatschappij te offeren.

 • kalkar

  Zon, zoals?

 • Jan95

  1. agratax2, hoe zit het als de risico's die het werk met zich meebrengt? Denk hierbij aan o.a. aan gehoorschade en stoflongen. Is dat risico ook voor de werknemer in de trend van had je maar een ander beroep moeten kiezen?
  2. Vergeet niet dat sporten, hoe gevaarlijk ook, er wel voor zorgt dat werknemers meer kunnen presteren doordat ze beter in hun vel zitten.
  3. Doordat er een cao is weet iedereen die dit heeft onderschreven wat zijn plichten zijn: let op ik heb het hier over plichten NIET over rechten. Ee nieder weet waar hij aan toe is.
  4. Het veilingsysteem, is enigszins om zeep geholpen doordat er bijvoorbeeld grotere spruitkooltelers de mooie partijen spruiten BUITEN DE VEILING om rechtstreeks aan de handel gingen leveren; samen deelden ze dan de veilingkosten. Er waren er die beweerden de veiling niet nodig te hebben.
  HET IS GOED BOEREN BIJ PLUS.

 • zon

  Kalkar,
  genoemde voerfabriek heeft forse verliezen en reorganisatiekosten vanwege grote tegenvallers bij staltechniek en met name bij hun kippenafdeling.
  Eerstgenoemde is al afgestoten en de tweede komt niet uit de problemen.

 • Foxxy

  @ Zuperboer,

  Ik vind het een bijzonder goed idee ! Laat Friesland Campina (evt in samenwerking met andere agrarische concerns) een soort van pilot-mega supermarkt in regio Amsterdam neerzetten met slechts producten van Nederlandse bodem ! Verhaal erbij om de consument het verschil uit te leggen!

  Betere promotie is er niet ! En je hebt ook tevens het risico, dat het financieel zichzelf bedruipt,of beter nog : De supers even wakker schud over de inkoop-prijzen die ze betalen !

 • @meelmuisje

  Foxxy dan zit de waakhond die Autoriteit Consument en Markt heet er meteen bovenop. Dat bijv. AH, Aldi en Lidl een marktaandeel van (meer dan) 85% in de levensmiddelenbranche hebben en daardoor melkfabrieken onder druk kunnen stellen (kartel, dus), tsja, daar hebben ze het niet over... Hoezo, mededingingswet?

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.