Home

Nieuws 2226 x bekeken

Helft pootgoed nog niet gerooid

Doetinchem – De helft van de pootaardappelen zit nog in de grond. Handelshuizen kunnen daardoor minder pootgoed exporteren naar landen die vroeg aan de markt zijn.

Jan van Hoogen, directeur van handelshuis Agrico, noemt als voorbeeld Pakistan en Bangladesh. "Van het ras Diamant gaat een groot deel naar Bangladesh. Pakistan vraagt Santé. We zoeken voor het pootgoed dat niet naar die landen gaat een andere bestemming."

Geen ramp

De vroege export beslaat een klein deel van de totale uitvoer, zegt Van Hoogen. "Het is dus echt geen ramp. Maar je wilt je afnemers zo goed mogelijk bedienen. Bovendien is het areaal uitgebreid. Dan heb je alle afzetmarkten nodig om het pootgoed een plek te geven."

Ook nat in Schotland, Denemarken en Noord-Frankrijk

Van Hoogen denkt dat de aardappeltelers in die landen meer eigen geteeld pootgoed gebruiken. "De andere pootgoedexporterende landen in Europa zitten met hetzelfde probleem als Nederland. Het is kletsnat in Schotland en Denemarken. In Noord-Frankrijk is slechts 40 procent van het pootgoed gerooid."

Vroege bestemmingen in de knel

Ook Gerard Backx, directeur van handelshuis HZPC, stelt dat de vroege bestemmingen in de knel komen. "De eerste aardappelen zijn weg, maar dat is niet genoeg voor die vroege bestemmingen. De telers daar moeten wachten met poten of ze gebruiken aardappelen van de oude oogst om te poten. Of ze krimpen hun areaal in."

Rooien of sorteren van pootgoed

Backx ziet akkerbouwers worstelen met alle regen. "Nu het weer opknapt, komt alles samen. Telers moeten dan kiezen tussen het rooien of het sorteren van de pootaardappelen. Veel telers willen eerst het werk op het land afmaken."

Of registreer je om te kunnen reageren.