Home

Nieuws

Glasbedrijven stoppen na hagelschade

Huissen - Komkommerteler Jan Aaldering uit Huissen heeft in overleg met zijn verzekeraar besloten de productie te stoppen voor dit seizoen. Dat lijkt het gevolg van de calamiteitenregeling glastuinbouw die donderdag is uitgeroepen en waarbij eerst bedrijven geholpen worden waar de teelt nog te redden is.

Eerder deze week had Aaldering al besloten op de helft van de 5,6 hectare door te gaan, maar dat is niet haalbaar gebleken. "Het zou tot week 41 duren voordat het geheel gerepareerd was. De glasfabrieken kunnen het niet aan en ook is de capaciteit bij de beglazers niet groot genoeg."

Aaldering weet van meer glasgroentebedrijven in Nederland dat ze in overleg met verzekeraars stoppen. Vaak zijn het de zwaarst getroffen bedrijven, omdat de verzekeraars en beglazers bedrijven eerst helpen waar de nood het hoogst is en er snelle reparatie mogelijk is. Bij Aaldering werden 5.000 glazen vernield in de zware hagelbui van zondag.

Volgens verzekeraar zullen circa 10 bedrijven op deze manier hun teelt beëindigen met een vergoeding voor de gemiste omzet. Daarbij wordt gekeken naar de werkelijke prijsontwikkeling, stelt Interpolis. De organisatie schat de schadeclaims die ze kreeg in op €15 miljoen tot €20 miljoen.

Henk Kolbach, regionaal bestuurder van LTO Noord Glaskracht in de Bommelerwaard, bevestigt dat niet alle bedrijven snel geholpen worden. "De Bommelerwaard is uitgeroepen tot calamiteitengebied. Het convenant tussen beglazers, LTO en verzekeraars is voor de eerste keer uit de kast gehaald."

Gehard glas

Volgens Kolbach bleek tijdens de bui dat gehard glas redelijk bestand was tegen de grote hagelstenen. Dat betekent dat bedrijven zich enigszins kunnen beschermen. Ook bleken grote ruiten minder vaak te sneuvelen, weet Kolbach.

Of registreer je om te kunnen reageren.