Home

Nieuws 13 reacties

'Geld voor de varkenshouders, dat wordt moeilijk'

Brussel - De Europese lidstaten leggen alle nadruk op steun aan de melkveehouderij. "Het zal nog heel moeilijk worden geld voor de varkenshouderijvrij te maken", aldus staatssecretaris Sharon Dijksma maandagmorgen tijdens een gesprek met bestuurders van LTO Nederland.

De bewindsvrouw sprak de LTO-bestuurders in een cafeetje vlakbij bij het gebouw van de Europese Raad, waar vandaag de Europese landbouwministers praten over een steunpakket voor de Europese boeren.

Particuliere opslagregeling

Onder het genot van  een kop koffie legde de staatssecretaris haar inzet tijdens de besprekingen uit. Hoewel Nederland niet voor een particuliere opslagregeling voor de varkenshouderij is, zal ze dat in de raad niet tegenhouden.

De grootste vrees van de staatssecretaris is dat er een verhoging van de interventieprijs in de zuivel zal komen. Dat zal vooral ten nadele van de Nederlandse zuivel zijn, omdat door een hogere interventieprijs de productie van zuivel in landen met een lagere melkprijs aantrekkelijker wordt. "Dan gaan we terug naar MacSharry", zegt ze, verwijzend naar de Ierse landbouwcommissaris in de jaren negentig. "Produceren voor de interventie, dat gaan we niet doen."

Staatssecretaris Dijksma en directeur generaal Hans Hoogeveen in overleg met Kees Romeijn, Hans Huijbers, Leon Faassen en Erik Douma in een restaurantje in de buurt van het gebouw van de Europese Raad. Foto: Jan Braakman

Herstructurering varkenshouderij

In de varkenshouderij zal ze niet pleiten voor een regeling waarbij de varkens met een lager slachtgewicht in de interventie gaan. Dergelijke verfijning van de regels heeft het effect nooit tijdelijk te zijn, zegt Dijksma. Haar inzet is herstructurering van de varkenshouderij, om vandaaruit met een sterke keten de concurrentie weer aan te kunnen. "De race to the bottom, die winnen wij niet."

Hogere kostprijs door mest

De LTO-bestuurders legden de staatssecretaris voor dat Nederlandse varkenshouders te maken hebben met een hogere kostprijs dan hun buitenlandse collega's, veroorzaakt door Nederlandse regelgeving. "Het grootste deel van die 19 cent hogere kostprijs is de mest", aldus Dijksma. "En arbeid", vult Hans Huijbers aan. "Ja, maar daar gaan we niets aan veranderen", repliceert Dijksma. "Sterker, in Duitsland zijn ze de minimumlonen aan het verhogen."

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  lees, dat wil ik niet, ze moeten gewoon kapot

 • Wim Toornstra

  Beschamend

 • boerkebrabant

  als ze nou eens zorgt dat mace na 8 jaar een vergunning krijgt om mest te verwerken, maar amtenaren worden volgens mij op geleid of aangenomen om bewust de boel te vertragen

 • piethermus1

  @ boerkebrabant M.b.t. ambtenaren. Die zijn er niet om problemen op te lossen. Immers als het probleem is opgelost hebben ze geen werk meer en zijn ze overbodig en dus geen inkomen meer. Ze moeten zichzelf toch aan de vreet houden door zichzelf belangrijk te maken door zo lang mogelijk een probleem te laten bestaan? Zo werkr het spel.

 • g.g


  melkveehouderij heeft de steun het minst nodig, schreeuwen alleen het hardst en zijn met een grotere groep.

 • haverboer1

  Met een tarweprijs die onder de kostprijs ligt, kunnen ze de akkerbouw sector ook wel steun geven. En met terugwerkende kracht een compensatie voor de lage aardappelprijzen van het afgelopen jaar. Hadden we ook last van Rusland en zijn boycot van pootaardappelen. 

 • vofnagel

  Die steun is vooral  een sigaar uit eigen doos
  Je krijgt het alleen iets eerder#schiet ook niet op

 • Vhouder


  In den haag zien ze varkenshouders gewoon als tweederangs burgers, die pas interresant worden als je ze dwars kunt zitten. Verwacht maar helemaal niks aan steun.

 • John*

  als de vleesprijzen nu beter waren was de vraag naar tarwe ook groter met betere prijzen... t hangt allemaal samen..

 • koeien1000

  De melkveehouderij heeft het nu met moeilijke tijden te maken en dat moet niet lang doorgaan en de andere sectoren hebben ook moeilijk laten we als agrarisch sectoren elkaar niet af praten want we weten ieder dat het moeilijke tijden zijn.

 • porky01

  Heeft de varkenshouderij ooit steun gehad? Die veeboeren hebben het ook veel zwaarder. Die nieuwe Fendt moet er wel komen natuurlijk!!!! Stelletje klaagboxen.

 • Mozes

  @porky, de varkenshouderij in Nederland is gebouwd op steun. Dát is juist hun probleem. Vanaf eind jaren vijftig tot begin jaren negentig hadden wij een beschermde graanmarkt in combinatie met heffingsvrije import van graanvervangers.   Daardoor had de Nederlandse varkenshouderij een oneerlijk politiek concurrentievoordeel tegenover andere landen in Europa. In andere landen was het eigen graan te duur en goedkope graanvervangers moesten van te ver weg gelegen zeehavens komen. Sinds de bescherming van de graanmarkt is opgeheven heeft de Nederlandse varkenshouderij het moeilijk. Andere landen kunnen goedkoper varkens fokken met eigen graan en mestplaatsing naast de deur. 

 • oeleboele

  veehouders hebben jaren lang goed kunnen boeren, maar nadenken hoe maar.
  Men kijkt niet vooruit.
  Ja alleen maar meer meer meer. : Quotum er gaat eraf, dus denken ze, bouwen maar. ipv es genoegen te nemen met wat er al verdient wordt. Nee, groot groter grootst!
  Wanneer er slechte tijden zijn moeten alle zeilen worden bijgezet, maar zodra de prijzen beter zijn, komen de bouwtekeningen weer op tafel, of de trekkerboekjes. bestaat er ook nog iets als buffervorming? voor wanneer de tijden weer slechter worden, want dat is wel duidelijk, de tijden zullen meer ups en downs kennen.
  Laat ik duidelijk zijn, ik gun ieder zijn brood, en een mooi bedrijf, maar blijf wel nuchter nadenken.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.