AlgemeenNieuws

Geen geld voor mestafzet

Doetinchem – Veehouders hebben onvoldoende hun mest kunnen afzetten dit jaar. Vooral varkenshouders in de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg hebben te weinig financiële armslag om de hoge ophaalprijzen voor mest te betalen.

De uitrijperiode voor dierlijke mest is verstreken maar nog lang niet alle mest is weg bij de veehouders. Het gaat vooral om varkenshouders in de oostelijke mestregio en Limburg die het najaar in gaan met een flinke voorraad mest onder de roosters.

Noodvracht

Intermediairs in deze regio’s zeggen wekelijks gebeld te worden door varkenshouders voor een noodvracht mest, omdat de putten overvol dreigen raken. De mesthandelaren zeggen ook strenger te zijn geworden op de betalingen vanwege de penibele financiële situatie van veel varkenshouders in met name deze regio.

Minder mest afgezet in Overijssel en Gelderland

Volgens eerdere schattingen van NVV en LTO Nederland is in de provincies Overijssel en Gelderland tot 40 procent minder mest afgezet dan vorig jaar. Varkensbedrijven hebben naar verwachting 70 tot 80 procent minder mest afgevoerd dan normaal.

De gemiddelde ophaalbijdragen voor varkensmest was gedurende het hele seizoen rond €20 per kuub. Momenteel is de gemiddelde ophaalbijdrage €21 per kuub. Dat is €1 meer dan vorig jaar. De ophaalbijdragen in de regio Oost liggen daar nog fors boven: ongeveer €24 per kuub.

In Brabant voldoende afgezet

Mestac laat weten dat varkenshouders in Noord-Brabant doorgaans goed hun mest weg hebben kunnen krijgen gedurende het seizoen. Brabant is koploper op het gebied van mestverwerking en daar profiteren de veehouders van. Daarbij kan vanuit Brabant gemakkelijk mest worden geleverd aan Vlaamse mestverwerkingsinstallatie.

Rundveehouders met minder grote problemen

Rundveehouders hebben doorgaans hun mest beter weg kunnen krijgen dan de varkenshouders, ondanks dat ook zij eveneens de ophaalbijdragen zagen oplopen met circa €4 in regio midden tot €12 euro in regio Noord. Volgens diverse intermediairs belemmert de financiële situatie in de melkveehouderij de mestafzet eveneens maar in mindere mate dan in de varkenshouderij.

Mesthandel per 1 september ten einde

De binnenlandse mesthandel is per 1 september ten einde. Vanaf 1 september mag drijfmest niet meer worden uitgereden in Nederland. De mesthandel zegt nog wel mest te kunnen gebruiken om de opslagen vol te kunnen maken. Ook de export van mest en mestverwerking loopt nog door.

Beheer
WP Admin