AlgemeenNieuws

‘Ganzenprobleem verspreidt zich in EU’

Brussel – Als de ganzenoverlast in Nederland niet afdoende wordt aangepakt, zal het probleem zich verder verspreiden over Europa. Nu al is het zo dat Frankrijk last heeft van grauwe ganzen uit Nederland, zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Schreijer heeft deze week gesproken met Franse parlementariërs over de overlast van grauwe ganzen. Een deel van deze dieren trekt door naar Frankrijk, waar het net als in Nederland lastig is om de vogels te bejagen, vanwege de strenge regels bij de afgifte  van jachtvergunningen en het korte jachtseizoen.

Niet op lijst zeldzame vogels

Schreijer vindt dat de grauwe gans in de pan hoort en niet op een lijst van zeldzame vogels. Volgens haar staat de juridische praktijk inmiddels mijlenver af van wat ooit de bedoeling is geweest bij de regels voor de bescherming van bedreigde diersoorten.

Het Franse socialistische parlementslid Jean-Pierre Dufau vroeg zich af waarom de grauwe gans nog beschermd moet worden, nu er zoveel van zijn. Zijn collega Cathérine Quéré (socialisten) bepleitte een verruiming van het jachtseizoen.

Vrees voor ganzenexplosie

Schreijer: “Vliegvelden komen in problemen, boeren kunnen dan niet meer uitbreiden of worden van hun land verjaagd door de ganzen. Er is een terechte vrees en enorme bezorgdheid over de ganzenexplosie.”

Schreijer zit volgende maand een conferentie in het Europees parlement voor over de Europese natuurregels (Vogel- en Habitatrichtlijn).

Beheer
WP Admin