Home

Nieuws 2264 x bekeken 5 reacties

'Ganzenprobleem verspreidt zich in EU'

Brussel - Als de ganzenoverlast in Nederland niet afdoende wordt aangepakt, zal het probleem zich verder verspreiden over Europa. Nu al is het zo dat Frankrijk last heeft van grauwe ganzen uit Nederland, zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Schreijer heeft deze week gesproken met Franse parlementariërs over de overlast van grauwe ganzen. Een deel van deze dieren trekt door naar Frankrijk, waar het net als in Nederland lastig is om de vogels te bejagen, vanwege de strenge regels bij de afgifte  van jachtvergunningen en het korte jachtseizoen.

Niet op lijst zeldzame vogels

Schreijer vindt dat de grauwe gans in de pan hoort en niet op een lijst van zeldzame vogels. Volgens haar staat de juridische praktijk inmiddels mijlenver af van wat ooit de bedoeling is geweest bij de regels voor de bescherming van bedreigde diersoorten.

Het Franse socialistische parlementslid Jean-Pierre Dufau vroeg zich af waarom de grauwe gans nog beschermd moet worden, nu er zoveel van zijn. Zijn collega Cathérine Quéré (socialisten) bepleitte een verruiming van het jachtseizoen.

Vrees voor ganzenexplosie

Schreijer: "Vliegvelden komen in problemen, boeren kunnen dan niet meer uitbreiden of worden van hun land verjaagd door de ganzen. Er is een terechte vrees en enorme bezorgdheid over de ganzenexplosie."

Schreijer zit volgende maand een conferentie in het Europees parlement voor over de Europese natuurregels (Vogel- en Habitatrichtlijn).

Laatste reacties

 • farmer135

  Zeldzame vogel ? Ganzen zijn gewoon een plaag geworden, en het wordt nog veel erger. Weidevogels zoals de kievit en grutto worden verdrongen door de gans.

 • Hindrik66

  farmer135, geen zeldzame vogel maar wel een beschermde inheemse diersoort.
  Deze ongein komt voort uit de flora en faunawet waaronder ook diverse predatoren van onze weidevogels ten overvloede worden beschermt, denk aan de marterachtigen.
  Maar 'gelukkig' zijn niet alleen de weidevogels de dupe, wat zou bv de steenmarter al aan schade hebben toegebracht?
  Van kapot gevreten autokabels tot gesloten scholen en gemeente huizen aan toe.
  En wat te denken van buizerds die mensen aanvallen, zodat kinderen tijdelijk niet op de fiets naar school kunnen?
  Maar wel blijven beschermen natuurlijk..............

 • HJ O R

  Het is nog niet zo heel lang geleden dat SiemJan met een ganzendansje in het Journaal verkondigde dat er een GANZENAKKOORD was, sinds die tijd is het alleen maar erger geworden.
  SiemJan bedankt.
  Dank zij de NMV, NAV , enkele regionale LTO afdelingen en de jagers is er wel wat gebeurd, maar de politiek en de landelijke LTO begrijpen het probleem nog steeds niet.

 • Gijs Gans

  In overijssel snappen ze het ook wel maar daar wordt alles aangevochten door de vogelbescherming.

 • veldzicht

  En maar doorgaan met ganzen broedplaatsen aanleggen,
  oostvaardersplassen,tiengemeten en markerwadden 700 ha.
  etc.etc.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.