Home

Nieuws 3 reacties

FrieslandCampina gaat tientallen miljoenen euro op energie besparen

Amersfoort/Mannheim - FrieslandCampina wil per productielokatie minstens 6 procent energie besparen en daarnaast 40 kiloton CO2-uitstoot beperken.

Om dit doel te bereiken, is het bedrijf een langjarige samenwerking aangegaan met het Duitse technologie-bedrijf Bilfinger. Het projectmanagement ligt in handen van Tebodin, het Nederlandse dochterbedrijf van Bilfinger.

Concurrentiegevoelig

Over de omvang van het contract doen de partijen geen uitspraken, omdat het zou gaan om concurrentiegevoelige informatie. Blijkens het MVO-jaarverslag van FrieslandCampina stootte de onderneming (exclusief leden) vorig jaar 5.230 kiloton CO2 uit en gebruikte het 20.844 terajoule aan energie. Zes procent besparing zou neerkomen op ruim 247 miljoen kilowattuur (kWh). Bij een consumentenprijs voor stroom  van 20 cent per kilowattuur (kWh) zou dat neerkomen op een besparing van zo'n €50 miljoen.

Verdere energiereductie

De gerealiseerde besparingen worden niet vrijgemaakt voor andere doelen, maar worden gebruikt om verdere energiereducties te realiseren. De samenwerking - FrieslandCampina en Bilfinger spreken van een strategische partnerschap - loopt in eerste instantie van 2015 tot 2020.

De besparingsmaatregelen richten zich in eerste instantie op de vele koelinstallaties die FrieslandCampina heeft, en op de installaties voor perslucht en stoom. Daarmee zijn forse slagen te maken, meent Bilfinger. Het spreekt van een reuzencontract met FrieslandCampina.

Laatste reacties

  • kuiken007

    fcdf is grootverbruiker dus stroom kost amper 10% van een de prijs van een burger, dus de bruto besparing houdt met 5 milloen euroos wel op

  • ...............

    Die Duitser heeft het er maar weer best mee.

  • Heykoop

    schande dat ze hier zelf al niet veel eerder iets mee gedaan hebben. Zij willen toch zo'n goed imago hebben? Denk aan weidemelk. En dan zelf het milieu zo onnodig lang zwaar belasten.

Of registreer je om te kunnen reageren.