Home

Nieuws 2 reacties

Fransen mogen meer wolven schieten na gijzeling

Grenoble – Franse jagers of veehouders mogen in de Savoie zes wolven afschieten. De regionale overheid heeft daartoe toestemming verleend nadat een groep veehouders de voorzitter van het nationale park Valoise en twee van zijn medewerkers enige tijd had gegijzeld.

De veehouders eisten tijdens een gesprek met de top van het park maatregelen tegen de wolven die voortdurend huishouden onder hun schaapskuddes of ander vee. Volgens de boeren hebben ze deze zomer al zeker 150 van die aanvallen geteld.

Gijzeling

Voor het afschieten van wolven in zo'n natuurgebied is specifieke toestemming van de minister voor milieuzaken en de regionale autoriteiten nodig. Die moeten daarbij eerst advies vragen aan een wetenschappelijke commissie die de wolvenstand beheert.

Toen het overleg met de parkdirectie niets opleverde, besloten de veehouders de bestuursvoorzitter, de directeur en één van hun medewerkers in gijzeling te nemen.

De préfet van Savoie, de officiele vertegenwoordiger van de staat in die regio, nodigde een groep veehouders daarop uit voor spoedoverleg waarbij werd overeengekomen dat er binnen korte tijd wel zes wolven in het park afgeschoten mogen worden. Na die toezegging werden de gegijzelden zonder verdere problemen weer vrij gelaten. Normaal geldt voor heel Frankrijk een 'quotum' van twintig af te schieten wolven per jaar.

Positief resultaat

''Dit is positief verlopen, we hebben resultaat geboekt. Het blijft wel jammer dat we drastische maatregelen moeten nemen voordat er iets wordt bereikt'', aldus Jean-Claude Croze, voorzitter van de regionale boerenbond FDSEA. Om de zaken verder te bespreken, reizen drie hoge ambtenaren van het ministerie voor milieu vrijdag naar de Savoie. Zij hebben toegezegd daarbij ook een ronde tafel gesprek met de veehouders zelf in hun agenda te zetten.

Laatste reacties

  • boerke brabant

    nu begin ik te begrijpen waarom de franse boeren op deze extreme manier actie voeren . Het loont.
    Kan me de frustratie over bepaalde zaken voorstellen, maar over gaan tot dergelijke acties als gijzeling zijn totaal ongeoorloofd. Maar ja, het loont blijkbaar

  • agro1

    nood breekt wet, die veehouders werden door de instanties gegijzeld. tit for tat. benieuwd, wat der Staat, oh pardon, l' état, nu weer verzint om die wolven (letterlijk en figuurlijk) te bevoordelen. zal pyrrhusoverwinning blijken. de beesten worden fysiek opgevreten en de mensen worden financieel uitgevreten en mentaal totaal afgegraasd. overal hetzelfde.

Of registreer je om te kunnen reageren.