Home

Nieuws 1458 x bekeken

Europarlement wil helemaal van klonen af

Straatsburg - Een grote meerderheid van het Europees Parlement wil dat er geen producten van gekloonde dieren op de Europese markt mogen komen.

Met 529 stemmen voor, 120 tegen en 57 onthoudingen gaf het parlement de Europese Commissie het dringende advies de voorgestelde wetgeving aan te passen.

EU-commissaris: moeite met standpunt

Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis maakte dinsdag in het Europees Parlement duidelijk grote moeite te hebben met het standpunt van het parlement. Een van de argumenten van de Europese Commissie is dat de internationale handelsregels niet toelaten dat Europa producten van gekloonde dieren van buiten de Europese Unie tegenhoudt.

Rapporteur deelt zorgen met bevolking

De Duitse christendemocrate Renate Sommer was een van de twee rapporteurs over het voorstel. Ze zei na afloop van de stemming dat zij de zorgen deelt van een groot deel van de Europese bevolking, dat producten van gekloonde dieren effecten zouden kunnen hebben op de gezondheid van de mens. Daarnaast vreest zij ook de ontwikkelingen zich zouden kunnen voortzetten naar de mogelijkheid om niet alleen dieren maar ook mensen te klonen. Die weg wil zij nooit opgaan.

Daarbij komt dat  klonen van dieren niet zonder welzijn- en gezondheidsproblemen is bij de gekloonde dieren.

Fokkerijorganisaties zien problemen

Fokkerijorganisaties voorzien grote problemen bij het standpunt van het parlement, omdat  niet is na te gaan welke fokdieren wel en welke niet afkomstig zijn van gekloonde dieren. Daardoor is in de tracering nooit vast te stellen of een product afkomstig is van een gekloond dier.

'Tracering is mogelijk'

Sommer zei dinsdag dat Europa haar handen niet in onschuld kan wassen door het klonen zelf te verbieden, maar wel de producten daarvan over te nemen. "We laten anderen het vuile werk doen. En tracering is best mogelijk", zegt zij. Zij wijst op verschillende registratiesystemen in fokkerij- en stamboekorganisaties en op bedrijven, die daarbij kunnen helpen. "De Europese Commissie moet de kwestie nog maar eens overdenken", aldus Sommer.

Sommer zal samen met haar Italiaanse collega Gulia Moi de onderhandelingen met de Europese Raad  en de Europese Commissie aangaan over de definitieve tekst van de Europese wet.

Of registreer je om te kunnen reageren.