Home

Nieuws 5 reacties

EZ terughoudend met sectorbrede heffing

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken zal niet lichtvaardig overgaan tot de afgifte van algemeenverbindendverklaringen (AVV's) aan branche- en productorganisaties. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Bij het ministerie ligt een aantal verzoeken voor AVV-verklaringen waardoor het mogelijk is om sectorbreed geld te innen voor een gemeenschappelijk doel, zoals het doen van onderzoek. Erkende branche- en producentenorganisaties kunnen met een AVV-verklaring ook geld innen bij niet-leden.

Nieuwe heffingen op oude manier

Dijksma sprak woensdag op een bijeenkomst waar werd stilgestaan bij de opheffing van de product- en bedrijfschappen. De staatssecretaris zegt dat niet het gevoel moet ontstaan dat er na de opheffing van de productschappen nieuwe heffingen worden opgelegd op de oude manier. "Als de mensen het gevoel hebben dat er een truc wordt toegepast, dan begint de discussie weer helemaal opnieuw. Dan kom alle chagrijn die er was meteen weer op tafel."

Veel vormen van samenwerking mogelijk

Volgens Dijksma moet het bedrijfsleven zich niet te veel richten op AVV's, omdat zonder de verplichte sectorbrede inning ook veel vormen van samenwerking mogelijk zijn.

Inning heffingen

LTO-voorzitter Albert Jan Maat maakte duidelijk dat nog niet duidelijk is wie de taak op zich moet nemen van de inning van de heffingen, als een AVV eenmaal is afgegeven. Hij zei dat het ministerie daarin het initiatief moet nemen.

Laatste reacties

 • zon

  De AVV is nu een speeltje geworden voor enkele organisaties met een kleine achterban die als een dictatuur anderen onder dwang hun gedachtengoed opleggen.

 • korvandijk1

  Kor. We hadden een goed systeem om onderzoek te bekostigen waar we als sectoren groot mee zijn geworden. En nu kunnen de free rijders zich afzijdig houden en niet mee betalen aan onderzoek. Geen goede zaak dus

 • zon

  # Kor,
  Veel geld gaat naar onderzoek,veel onderzoekers willen daar natuurlijk mee doorgaan.
  Een leverancier van produkten heeft zijn onderzoeksresultaten verwerkt in zijn produkten,bij onderzoeken via de verplichte bijdrage zie ik zo weinig resultaat.
  Waar zijn de produkten uit deze onderzoeken en waarom krijg ik die niet terwijl ik er wel voor moet betalen?

 • Mozes

  @zon, het gaat niet om onderzoek naar specifieke producten. Dat doen commerciële partijen wel die die producten maken. Het gaat om onderzoek van sectoraal belang wat door commerciële partijen niet gedaan wordt.
  Denk aan bv onderzoek hoe koeien het beste droog gezet kunnen worden zonder antibiotica. De invloed van stalhygiene op het ontstaan van klauwaandoeningen. De zin of onzin van speenspraymiddelen. Enz.

 • zon

  @ mozes,over dit soort zaken van rundvee weet ik te weinig.
  Bij pluimvee worden bij mijn weten veel dingen onderzocht bij de gezondheidsdienst zoals laatst in een artikel vermeld.
  Dit zijn onderzoeken op specifieke ziektes,waarbij middelen vaak de oplossing zijn van het probleem.
  En die middelen krijg je als pluimveehouder niet,die moet je bij een fabrikant kopen,maar het onderzoek is mede betaald door de pluimveehouder.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.