Home

Nieuws 1 reactie

EU en VS hekelen voorraadbeleid China

Genève – De Europese Unie en de Verenigde Staten zetten hun vraagtekens bij de grote voorraden granen en melkpoeder die China heeft opgebouwd.

Het Chinese voorraadbeleid zou niet transparant zijn en soms tegen handelsafspraken in een grote invloed op internationale markten hebben. De EU en VS uitten hun zorg in het landbouwcomité van wereldhandelsorganisatie WTO.

Oude cijfers

De discussie gaat over maatregelen die China in 2009 en 2010 nam. Recentere cijfers heeft China tot ergernis van de EU en VS niet bekendgemaakt; naar eigen zeggen omdat deze nog niet gereed zijn. De discussie ging dan ook nauwelijks over tonnen of euro's, maar vooral de vraag of het beleid indruist tegen de principes en regels van de WTO.

Tot 450.000 ton melkpoeder opgeslagen

Precieze cijfers zijn onbekend, maar in de markt wordt ervan uitgegaan dat China 400.000 tot 450.000 ton melkpoeder heeft opgeslagen. Daarnaast zou China 40 procent van de wereldvoorraad mais in silo's hebben opgeslagen en 60 procent van de wereldvoorraad katoen.

De kwaliteit van het opgeslagen graan, dus de vraag of het echt inzetbaar zou zijn, leidt regelmatig tot speculatie op de termijnmarkt.

China: marktprijs betaald

China antwoordde dat bij alle aankopen voor voorraden de reguliere marktprijs is betaald, en niet meer. Dat laatste zou ongeoorloofde steun kunnen betekenen. China verdedigde het beleid door te wijzen op het belang van een stabiele graanproductie en rendabele boerenbedrijven.

Meer vrijheid verlenen subsidies

China hoeft niet aan precies dezelfde regels voor landbouwsteun te voldoen als andere landen. China valt onder de categorie ontwikkelingslanden, die meer vrijheid hebben landbouwsubsidies te verlenen. Bovendien maakte China voor het toetreden tot de WTO speciale afspraken.

Eén reactie

  • ed12345

    En Chinees leert een jood nog handel drijven

Of registreer je om te kunnen reageren.