Home

Nieuws

Dijksma vreest Franse maatregelen niet

Den Haag – Frankrijk lijkt de toepassing van Europese milieuwetgeving voor de veehouderij niet op te schorten.

Frankrijk zegt alleen tot 1 februari 2016 geen nieuwe maatregelen aan te nemen die de Europese wetten en regels te boven gaan. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Helma Lodders en Bas van 't Wout van de VVD.

'Frankrijk wil gelijk speelveld'

Frankrijk onderzoekt volgens Dijksma eveneens of huidige nationale regelgeving verder gaat dan Europees is vereist, en of dit terecht is. "De Franse overheid heeft hiermee als doel een gelijk speelveld te creëren voor Franse landbouwers met hun Europese collega's", aldus Dijksma, die ook zegt dat een specificering van mogelijk stringentere nationale maatregelen in dit stadium niet kan worden gegeven.

'Nederlandse veehouderij niet geraakt'

In elk geval gaat de PvdA-politica er niet vanuit dat de Franse maatregelen negatief zullen uitpakken voor de Nederlandse veehouderij. Frankrijk is volgens haar verplicht nieuwe Europese wet- en regelgeving gewoon toe te passen. Frankrijk is volgens Dijksma ook verdragsrechtelijk verplicht zich te onthouden van maatregelen die de doelstellingen van de EU schade toebrengen. Doelstellingen zijn onder meer de gezamenlijke aanpak van milieuproblemen en het creëren van een gelijk speelveld voor ondernemers.

Dijksma zegt ten slotte zich tijdens de extra landbouwraad van 7 september en de informele landbouwraad van 14 september te hebben uitgesproken voor Europese actie in plaats van nationale maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.