Home

Nieuws

Dijksma laat glyfosaatresidu in kaart brengen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) rapporteert de Tweede Kamer binnen enkele maanden over glyfosaatresidu in brood en veevoer.

Dijksma deed de toezegging nadat de SP gaat vroeg de gewasbeschermingsresten in kaart te brengen. De gevraagde gegevens zijn volgens Dijksma wel bekend maar moeten bij elkaar worden gezocht.

'Mogelijk kankerverwekkend'

SP-kamerlid Henk van Gerven is onder meer bezorgd over glyfosaat omdat een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat relatief recent de herbicide classificeerde als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Glyfosaat is wereldwijd met afstand de meest vermochte herbicide. Roundup is het bekendste glyfosaatproduct.

Geen nieuw onderzoek

Van Gerven vroeg aanvankelijk om een nieuw onderzoek. Dijksma antwoordde dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erg drukbezet is. De PvdA-politica heeft zich voorgenomen wat strenger te zijn bij het plaatsen van nieuwe opdrachten. Van Gerven ging akkoord met het leveren van gegevens op basis van bestaand onderzoek, met de toevoeging dat een nieuwe aanvraag wordt gedaan als de cijfers niet afdoende zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.