Home

Nieuws 1034 x bekeken

Dijksma gaat voor flexibeler natuurregels

Den Haag - De Europese regels voor de bescherming en behoud van natuur (Vogel- en Habitatrichtlijn) moeten meer flexibiliteit bieden dan nu. Dat doel heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gesteld voor het het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van het volgend jaar.

Tijdens een debat met de Tweede Kamer zei Dijksma dat niemand zich rijk moet rekenen met de gedachte dat de natuur in Nederland dan minder beschermd zou worden.

Meest uniek

"Als je door de oogharen heen tuurt naar wat in Europa nodig is, zie je dat het Europese netwerk van beschermde natuur en het vooral daar doen waar het land het meest uniek in is, tot veel winst kunnen leiden. Overigens hoeft dat niet te betekenen  dat we in Nederland per saldo minder natuur beschermen", zei de staatssecretaris.

Niveau biodiversiteit tenminste handhaven

Fatma Koser Kaya (D66) diende tijdens het debat een motie in die tot doel heeft om het niveau van de biodiversiteit tenminste te handhaven.  Dijksma zei daarover dat haar ambities over het niveau van de biodiversiteit overeind blijven, ook al wil ze meer flexibiliteit.  En het gaat haar meer om de effectiviteit. "Vaak is het goede de vijand van het betere."

'Regels eng uitgelegd'

CDA'er Jaco Geurts haalde het voorbeeld aan van boeren in Drenthe die een vergunning moeten aanvragen om hun drainage te vervangen. Volgens Geurts worden daar de regels heel eng uitgelegd. "De ondergrens is nu dat deze boeren een heel dure vergunning moeten aanvragen om de bestaande drainage te vervangen door nieuwe."

Grenzen Europese wetgever en juristen

Volgens Dijksma ligt dat niet aan de enge uitleg in Nederland, maar aan de strenge uitleg in Brussel. "Heel vaak zien we dat de flexibiliteit die wij zoeken bij de Europese wetgever en bij de juristen op grenzen stuit en dan worden we teruggefloten."

Volgens Dijksma zijn er tal van voorbeelden waar Nederland meer ruimte zou moeten kunnen krijgen.  Zij wil die ruimte in Europa krijgen zonder dat aan de bescherming of het behoud van de natuur wordt getornd.

Of registreer je om te kunnen reageren.