AlgemeenNieuws

ChristenUnie wil snelle aanpak voedselverspilling

Den Haag – De ChristenUnie pleit in de Tweede Kamer voor een serie maatregelen die voedselverspilling moeten tegengaan.

Carla Dik-Faber van de partij pleit in een initiatiefnota onder meer voor het schrappen van doorgeschoten voedselveiligheidsregels, financiële prikkels bij het weggeven of hergebruiken van voedsel en een meldpunt voedselverspilling.

Gebrek aan waardering voor voedsel

De initiatiefnota werd maandag besproken door de vaste commissie voor economische zaken. Volgens Dik-Faber kennen burgers steeds minder waarde toe aan voedsel. Men denkt mede door lage prijzen dat de markt voedsel als vanzelf beschikbaar kan stellen. Dat de aarde en boeren en tuinders daarvoor nodig zijn wordt volgens haar vaak vergeten.

Moties

Haar partijgenoot Carola Schouten diende na afloop van het overleg enkele moties in. Schouten wil samen met GroenLinks-collega Rik Grashoff dat de voedsel- en warenautoriteit NVWA onderzoekt of in sommige gevallen producten 4 in plaats van 2 uur na bereiding nog mogen worden verkocht. Schouten diende ook samen met CDA-collega Jaco Geurts een motie in voor het uitbreiden van de lijst producten waarvoor geen tenminste-houdbaar-tot-vermelding nodig is.

Roep om bindende maatregelen

Grashoff benadrukte dat de doelstelling dat voedselverspilling in 2015 20 procent lager zal zijn dan in 2009 waarschijnlijk niet gehaald wordt. In moties pleit Grashoff daarom voor bindende maatregelen, al noemt hij geen voorbeelden. Ook vindt Grashoff dat supermarkten voedselverspilling moeten bijhouden en bekend maken aan de consument.

EU-voorzitterschap gebruiken

Staatssecretaris Sharon Dijksma zei in het overleg dat ze het Nederlandse voorzitterschap van de EU volgend jaar wil gebruiken om een Europese aanpak van voedselverspilling voor elkaar te boksen. Ze zei ook het gevoel dat urgentie wereldwijd op dit dossier ontbreekt te delen, maar benadrukte dat in Nederland partijen het eens zijn over het doel, alleen niet altijd over de middelen. “Laten we er geen oefening in heiligheid van maken.”

Fiscale maatregelen tegen voedselverspilling

Dijksma maakt zich ook hard voor maatregelen, bijvoorbeeld fiscaal, die maken dat meer voedsel als hoogwaardige reststroom tot waarde wordt gebracht, in plaats van als afval wordt weggegooid.

Beheer
WP Admin