Home

Nieuws 3 reacties

Brabant eist toch MER-rapportage van Mace

Den Bosch - Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft besloten dat mestcoöperatie Mace toch een milieueffectrapportage nodig heeft voor de bouw van een mestverwerkingsinstallatie in de gemeente Sint Anthonis.

Daarmee loopt het vergunningstraject een jaar vertraging op.

500.000 ton mest per jaar

De Mineralen Afzet Coöperatie Elsendorp (Mace) van ruim tweehonderd veehouders heeft in 2014 bij de gemeente Sint-Anthonis een vergunning aangevraagd voor een installatie om jaarlijks 500.000 ton mest te verwerken.

De Provinciale Omgevingsdienst oordeelde in juli dat een milieueffectrapportage (MER) niet nodig is omdat alle milieuaspecten voldoende aan bod zouden komen in het reguliere vergunningstraject. Dat scheelde Mace een jaar tijd in het hele vergunningentraject.

Onder druk van omwonenden

Daar zet het provinciebestuur, onder druk gezet door omwonenden, nu een streep door. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling) wil dat wel alle milieueffecten worden getoetst en omwonenden inspraak bieden.

Geschikte locatie vinden

Mace is al jaren bezig om een geschikte locatie te vinden voor grootschalige mestverwerking. Eerdere pogingen strandden door verzet van omwonenden.

Laatste reacties

 • a.van.hoof1

  Een prachtig initiatief, wat geweldig hard nodig is om voldoende betaalbare mestverwerkingscapaciteit te hebben, wordt voor de zoveelste keer weer vertraagd doordat een provinciebestuur, onder druk gezet door omwonenden, de rug niet recht durft te houden. Gewoon zielig zoals daar bestuurd wordt. Laat GS van Brabant een voorbeeld nemen aan GS van Limburg die de landbouw en zeer zeker ook de veehouderij wel een warm hart toedragen. Niet dat in Limburg alles kan. Zeker niet maar als je aan de wet voldoet is ontwikkeling gewoon mogelijk.
  Het percentage verplicht te verwerken mest gaat volgende jaar weer omhoog. Ik heb daar geen problemen mee maar dan ook zorgen dat initiatieven als MACE ontwikkeld kunnen worden. Honderden veehouders zitten daar mat smart op te wachten.

 • boerkebrabant

  het blijkt wel weer dat de bestuurders in brabant ons weg willen hebben, mace is al ruim 8 jaar bezig om ergens aan de slag te kunnen, ruim een jaar geleden is er een aanvraag gedaan om te weten of er wel of geen mer nodig is, de bestuurders hadden daar een paar maanden voor nodig om dat te bepalen, na een jaar weten ze het dus, vertragen om ons een kopje kleiner te maken, meer kunnen ze niet, het word tijd dat de rechter hier eens een oordeel over velt, zeer onbehoorlijk bestuur zxou het antwoord wel eens kunnen zijn

 • Jan van het Zand

  Het is een zooitje in Nederland.
  Vergunningenbeleid doorlopen is spitsroeden lopen.
  Bovendien wordt je beroofd van ondernemersgeld door de ambtenarij...
  We polderen achteruit in plaats van vooruit.
  De landelijke overheid moet geld uittrekken voor een opkoopregeling varkenshouderij. Er is zat aan de varkenshouders verdient. Nu moeten ze helpen met een saneringsregeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.