Home

Nieuws

Azevêdo: onderhandelingen wereldhandelsakkoord moeizaam

Genève – Volgens directeur-Generaal Roberto Azevêdo is de weg naar een wereldhandelsakkoord binnen de WTO nog altijd lang.

De grote onenigheid over liberalisering van de handel in landbouwproducten is de laatste maanden niet opgelost. Toch denkt de Braziliaan dat op een ministeriële WTO-bijeenkomst in december spijkers met koppen kunnen worden geslagen.

Exportsubsidies

Azevêdo denkt onder meer dat in december afspraken kunnen worden gemaakt voor het opheffen van exportsubsidies voor landbouwproducten. Een opmerkelijke uitspraak, omdat in elk geval formeel WTO-lidstaten hier al eerder mee akkoord gingen; al hebben nog maar weinig landen sindsdien daadwerkelijk exportsubsidies afgeschaft. De EU heeft in elk geval al vrijwel alle speciale steun voor de export afgeschaft.

Transparantie voedselvoorraden

Azevêdo sprak na afloop van een grote WTO-overeenkomst op het hoofdkantoor van de organisatie in het Zwitserse Genève. Hij praatte landen bij over de vooruitgang die is geboekt in de zomer, toen Azevêdo langs diverse hoofdsteden trok. De topdiplomaat vroeg landen onder meer wat hun standpunten zijn en spoorde hen aan zich meer in te zetten voor het afronden van de onderhandelingen.

Voedselvoorraden

Ook kunnen landen het volgens hem op de top in Nairobi eens worden over meer transparantie 'op bepaalde terreinen'. Daarmee hint Azevêdo mogelijk op het delen van informatie over voedselvoorraden. India en andere ontwikkelingslanden vinden dat ze meer recht moeten krijgen op het aanleggen en beheren van voedselvoorraden. Maar de omvang van de bestaande voorraden is niet duidelijk.

De VS vindt dat opkomende economieën veel minder speciale rechten mogen claimen dan vroeger, omdat ze inmiddels uitgegroeid zijn tot stevige economieën.

Of registreer je om te kunnen reageren.