Home

Nieuws

Agrarische export 2 procent lager

Den Haag – De agrarische export van Nederland is in het eerste halfjaar van 2015 gedaald naar €39 miljard; dat is 2 procent minder dan in dezelfde periode van 2014. De totale export van goederen bedroeg €213 miljard in het eerste halfjaar, 1,5 procent minder in 2014.

Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde de export van zuivel en zuivelproducten met €400 miljoen (min 10 procent). De waarde van de export van levende dieren daalde met €70 miljoen en van vlees en vleesproducten ging voor €180 miljoen minder over de grens.

Lagere prijzen

Voor een groot deel is de daling te verklaren door lagere prijzen zoals bij zuivel en vlees. Hoe groot het volume-effect precies is, verwerkt het CBS echter niet op dit detailniveau.

Exportwaarde bereide voedingsmiddelen omhoog

De exportwaarde van bereide voedingsmiddelen steeg wel met €320 miljoen naar €3,2 miljard. Dat is een belangrijke categorie, hierin zit bijvoorbeeld het grootste deel van de export van babymelkpoeder verwerkt. De grootste exportcategorie, groente en fruit, bleef stabiel op een waarde van €7,3 miljard.

In de cijfers over landbouwexport zit ook de exportwaarde van tabak en tabaksproducten. Die categorie was goed voor de grootste daling met €0,6 miljard, een afname van bijna 40 procent naar €0,95 miljard.

Export naar China steeg fors

De exportwaarde naar Europese landen daalde met €1,4 miljard naar €32,2 miljard, een afname van 4,3 procent. Dat werd echter voor een groot deel gecompenseerd door een stijging van de export naar belangrijke landen buiten Europa. De export naar China steeg opnieuw fors met 63 procent naar €0,8 miljard. De export naar Hongkong steeg 15 procent naar €640 miljoen. De export naar de VS noteerde een plus van 17 procent en kwam uit op ruim €1 miljard.

Boycot Rusland drukt export

De export naar Rusland lijdt sterk onder de boycot en daalde met €260 miljoen naar €410 miljoen; dat is een afname van bijna 39 procent. Ook de export naar Japan daalde fors met ruim 30 procent naar €270 miljoen.

De export naar Duitsland daalde absoluut met €330 miljoen (min 3 procent). Ook naar andere belangrijk EU landen zoals Frankrijk, Italië en België daalde de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.