Home

Nieuws

50.000 paarden verwerkt tijdens vleesschandaal

Londen – Tijdens het paardenvleesschandaal zijn 50.000 paarden in heel Europa verdwenen. Het vlees van die dieren is zo goed als zeker verwerkt in hamburgers, kant-en-klaarmaaltijden en andere levensmiddelen.

Dat stelt Chris Elliot, hoogleraar voedselveiligheid aan het universiteit van Belfast, die in opdracht van de Britse regering het paardenvleesschandaal heeft onderzocht.

Financiële crisis

Elliot denkt dat veel paarden werden geslacht omdat de eigenaren na het uitbreken van de financiële crisis het houden ervan niet meer konden betalen.

Voedselfraude goed georganiseerd

Elliot waarschuwt dat dergelijke schandalen zo weer kunnen opduiken. ''Dat 50.000 paarden zo maar kunnen verdwijnen lijkt ongelofelijk, maar de schaal waarop bendes in de voedingsindustrie opereren is enorm."

"Voedselfraude is een goed georganiseerde en wereldwijde onderneming van bendes zoals de maffia en Amerikaanse drugkartels. Bij het paardenvleesschandaal liep het publiek geen gevaar, maar dat kan een volgende keer best eens anders uitpakken'', zegt Elliot.

Of registreer je om te kunnen reageren.