Home

Nieuws

Ziekte aan olijfbomen teistert Zuid-Europa

Brussel - De plantenziekte Xylella fastidiosa baart de Zuid-Europese olijfboeren grote zorgen. Als een plant of boom besmet is, rest geen andere remedie dan te rooien.

Enkele weken geleden werd de ziekte vastgesteld op het Franse eiland Corsica en ook in Italië zorgt de ziekte voor lichte paniek. De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca roept de Commissie en de nationale overheden op om meer in te zetten op preventie.

Ernstige bedreiging voor productie

In Zuid-Europa werd recent een tweede geval vastgesteld. Ook in Italië zijn verschillende uitbraken vastgesteld. "Ook al is het verband tussen de uitbraken in Italië en de uitbraken in Frankrijk nog niet bevestigd, Xylella fastidiosa is een ernstige bedreiging voor de Zuid-Europese olijfolieproductie", zo reageert Pekka Pesonen van boerenkoepel Copa-Cogeca op Vilt, het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw.

Spuiten tegen Xylella Fastidiosa op Corsica.

Verspreiding van Xylella fastidiosa

De ziekte wordt verspreid via insecten die meereizen op kledingstukken van bijvoorbeeld toeristen of via plantenvervoer. De productie van olijfolie stelt direct en indirect heel wat mensen te werk in Zuid-Europa.

Prijs van olijfolie stijgt

In Frankrijk heeft landbouwminister Stéphane Le Foll een schutkring ingesteld rond de besmette bedrijven. Aangrenzende olijfboomgaarden worden onderzocht en er worden extra controles uitgevoerd bij plantentransport. In Italië doet de ziekte de prijs van olijfolie stijgen. Datzelfde fenomeen komt trouwens ook in Spanje voor, maar dan als gevolg van de droogte. 's Werelds belangrijkste olijfolieproducent moet door de grote droogte in het zuiden van het land zelfs olijfolie invoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.