Home

Nieuws 37 reacties

Wakker Dier richt pijlen weer op kiloknallers

Den Haag - Na de plofkip en 'foute kaas', richt actiegroep Wakker Dier opnieuw zijn pijlen op supermarkten die 'kiloknallen' met goedkoop vlees.

De dierenwelzijnsorganisatie begint zaterdag weer met een televisiecampagne tegen vleesaanbiedingen. Dat maakte Wakker Dier zaterdag bekend.

Dierenleed door gestunt

Supermarkten zouden met het gestunt al jarenlang veel dierenleed veroorzaken. "Door vlees voor dumpprijzen aan te bieden zetten de machtige supers grote druk op de veehouderij om steeds goedkoper en efficiënter te produceren. De dieren zijn de dupe van de lage prijzen: op minimale ruimtes moeten zij zo hard mogelijk groeien of zo veel mogelijk produceren'', stelt de actieclub.

'Foute kazen'

Wakker Dier voert al jaren actie tegen gestunt met goedkoop vlees. De organisatie begon vorige maand ook een campagne tegen fabrikanten van 'foute kazen'. Veel kaas in Nederland is volgens de organisatie gemaakt van stalmelk, melk van koeien die nooit buiten zouden komen. Maar volgens kaasfabrikanten is deze bewering onjuist, omdat het grootste deel van de kazen bestaat uit weidemelk.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als de consument eens een eerlijke prijs voor het eerlijke landbouwproduct ging betalen, kon de boer zijn dieren houden zoals de mens dat graag ziet. Dit betekent dan wel dat er minder geld voor luxe is. Luxe in de vorm van ACTIE voeren tegen de voedselproducenten. Maar erger dan zal de huisvesting van minima weer meer gaan lijken op de huisvesting anno 1900 in de achterstandswijken van de grote steden. Huisvesting die veel weg had van de reeds verlaten huisvesting van de kiloknallers te veel dieren in een te kleine huisvesting.

 • pinkeltje


  Eerlijke prijs bestaat niet. Net zo min als een eerlijk landbouwproduct. Dat geneuzel mag van mij wel ophouden. Vervolgens gaat het ook niet helpen want de de achterban van Wakker Dier wil uiteindelijk niks anders dan dat er hooguit een aantal kinderboerderijen overblijft. En dat vindt de vegetarische slager helemaal niet erg!

 • schoenmakers1

  als we hier al niet zoveel dier en milieu investeringen gedaan hadden hadden we gewoon op de wereldmarkt meegekund, maar omdat dit soort clubs onze kostprijs constant omhoog jaagt worden we steeds meer van ze afhankelijk, moeten we dit willen? Bij hun is het toch nooit genoeg

 • flyinghollander

  Wereld marktprijs dat is wat jij wil schoenmakers, boeren zoals bv Engeland. 

  Agratax wat is eerlijk?

 • agratax2

  @flyinghollander. Met Eerlijk product bedoel ik wat Wakker Dier en hun vriendjes bedoelen, Volgens de regels geproduceerd en niet via voor ons afnemers volkomen onbekende methoden geproduceerd. Ik eet bv. vlees van de slager. die zelf slacht en geen vlees  uit de koelvitrine van de Supers. Dat vlees van de slager noem ik eerlijk en dat andere is niet eerlijk maar heerlijk gemaakt met toevoegingen voor of na de slacht. Laten ik zeggen een Eerlijk product is zo natuurlijk mogelijk, waarbij ik niet bedoel Biologisch o.i.d. maar eenvoudig volgens goed boeren gebruik geproduceerd en via de kortste route zonder overbodige bewerkingen en toevoegingen op mijn bord.

 • A1967

  Schoenmakers, hoeveel is uw kostprijs dan hoger voor investeringen waar u niet zelf voor gekozen heeft.

 • pinkeltje


  Volgens goed boerengebruik geproduceerd. Dat is een definitie waar je echt wat mee kunt. Net als zo natuurlijk mogelijk. Zo natuurlijk mogelijk is wereldwijd een bevolking van een miljard of 3. In Nederland zo rond de 3 miljoen maximaal. De kustlijn zo net voor Amersfoort en iedereen zelf een tuin en een varken achter het huis en verder  gewoon af en toe erop uit om in het bos wat te vangen. Neuzel maar lekker verder en blijf vooral dromen.

 • schoenmakers1

  ik weet niet precies wat de extra kosten zijn voor alle onzin de hier bedacht wordt maar ik ga er van uit dat dit tot de 60% van de kosten kan oplopen, en ja, wat is er op tegen als ik met 40% van de kosten kan produceren ik het voor wereldmarktprijzen moet doen, maar dan ook altijd wereldmarktprijzen, en niet zoals het ook al geweest is als de prijs te hoog wordt dat er dan heffingen op komen omdat het anders hier te duur wordt

 • jwillems

  Als je iets wil doen tegen de onzin reclames van wakker dier, die onze eerlijke landbouw op een oneerlijke manier ondermijnen, moet je beginnen met het opzeggen van je lidmaatschap van de postcode loterij. Met het geld dat wakker dier heeft gekregen van de postcode loterij financieren ze de reclames. Dus,  iedereen die de landbouw een warm hart toedraagt zou met onmiddelijke ingang zijn lidmaatschap van deze leugenaars op moeten zeggen.

 • Marjan14

  agratax2 het eerste deel van je reactie klinkt nog logisch. Het laatste deel getuigt van weinig realiteitszin.

 • abjongeneel

  Wat een onzin agratax2, waar haalt u vandaan dat vlees van de supermarkt niet volgens de regels is geproduceert?
  Dan kan morgen wakker dier ze aanklagen, en dan kunnen ze overmorgen gegarandeerd sluiten.
  U heeft uw eigen ideeen over wat goed is , die duidelijk niet die van mij en verreweg de meesten anderen zijn.
  Probeer eerst maar eens eerlijk in uw discussie te zijn.

  En voor de rest zal geen enkel beest het slechter krijger wanneer de verkoper scherp op de prijs is.

 • Martin Oldenhof

  Net de reclamespot van WD even bekeken uit nieuwsgierigheid. Helaas begaat WD hier weer de fout door beelden te laten zien die overal vandaan kunnen komen en dus niet specifiek uit Nederland. De consument en burger worden zo verkeerd voorgelicht. De Reclame Codecommissie zou hier wat aan kunnen doen.

 • veldzicht

  Al die acties van W.D. oogsten nauwelijks nog succes,de mensen geloven het onderhand wel.Jammer dat Boerderij .nl er steeds aandacht aan besteedt.

 • new kids

  Ja, Boerderij is er altijd als de kippen bij.
  WD gaat net zo lang door tot dat de vleeskuikenhouder van reguliere kip productie is uitgeroeid. Door een omweg via de supermarkt weten ze dit te bewerkstelligen.
  Mijn vrienden zullen het nooit worden.

 • Herman Gallé

  Ik sta 100% achter Wakker Dier. Zij maken de consument bewust van de ellende die schuil gaat achter het hamlapje, het kippenboutje, het eitje bij het ontbijt. Dat de sector niks moet hebben van zo'n actiegroep snap ik. Het is een botsing van twee werelden, die van geld verdienen en die van mededogen. Die twee werelden zullen niet bij elkaar komen. Ik ben er vanovertuigd dat mededogen het uiteindelijk zal winnen van de economie.

 • leftturn

  en herman, al eens in een stal geweest. gaat ons om ongenuanceerd inhakken op de boer. beelden zijn van buiten nl en eu of tien jaar oud. kom eens kijken en dan graag een oordeel.

 • lammetje

  De wereld kan heel goed zonder wakker dier
  maar de wereld kan niet zonder boeren

 • A1967

  Herman galle,  Ik zag een tijdje geleden bij het programma Kassa de jubelstemming bij consumentenorganisaties en presentatrice omdat de supermarkten op dat moment tegen een prijzenoorlog aanhingen omdat dan alles nog goedkoper zou worden. Iedereen kan snappen dat iemand die prijs dan gaat betalen, in dit geval de boeren en andere producenten en indirect de dieren en de lager betaalde vaak jonge supermarktmedewerkers.
  Ik zou dus oppassen met over mededogen te schrijven. Als WD echt een ballen zou hebben zou ze degene aanspreken die vindt dat voedsel zo goedkoop mogelijk moet, waarschijnlijk wil WD haar sponsers niet kwijt raken dus zoekt ze de gemakkelijke weg

 • alco1

  Zielig voor zo'n man als Herman Gallé. Hij gunt die dieren niet eens een leven.
  De ze een goed(Al is het kortstondig) leven hebben staat zonder kijf. 
  Ik denk dan ook dat als ze zelf mochten kiezen, voor het leven van consumptie dier zouden kiezen. Dat ze doodgaan hebben ze helemaal niet in de gaten.

 • agratax2

  @Marjan14. Of het laatste deel van mijn reactie getuigt van realiteitszin of niet. Iedere verandering komt van mensen die Out of the Box durven te denken en dat ook communiceren. Als  ik alleen maar denk volgens de huidige realiteit dan is bloggen en reageren helemaal niet nuttig. Of het moet al zijn dat je kikt op ja knikkers, ik houd van discussie hoe zinloos die soms ook lijkt, hier kunnen we met elkaar tot nieuwe inzichten komen. Ik had dan ook graag van je een reactie gezien, die mij een aanknopingspunten geeft voor een discussie of een blog. 

 • agratax2

  @abjongeneel. Dat het supermarkt eten volgens de regelgeving is gemaakt kan ik niet ontkennen. Ik kan alleen zeggen, dat ik liever geen eten eet, dat indudtrieel is bewerkt om langer houdbaar te blijven of in de vorm van mijn boterham is geperst (vierkante ham) of erger vol gepropt is met nitraat (mooi rood vlees en langer houdbaar). Ik heb nooit gezegd dat onze varkensboeren de zaak belazeren. ook de industrie en de handel belazeren de zaak niet zij hebben geholpen de regels op te stellen. Ik heb hooguit mijn bedenkingen bij import en bewerkt voedsel. Als ik de beschrijving lees op alle pakjes in de schappen bij onze Supers, kom ik heel wat zaken tegen die niet tegen de wet zijn, maar wel tegen mijn begrip kwaliteit voedsel gaan. Heel veel toevoegingen hoeven niet in het eten e zitten, dat onze boeren en tuinders met veel moeite en hoge kosten produceren. Bedenk wel dat hoe langer ons eten houdbaar is, hoe langer we overschotten kunnen bewaren en boven de markt laten hangen.

 • schapendoes

  Er stopten in 2014 ZEVEN boeren per dag! Niet alleen vanwege de vergrijzing, maar vooral vanwege de schaalvergroting. Steeds groter moeten worden of anders stoppen, op de kwantiteit moeten mikken en daar als boer steeds minder geld voor krijgen, lijkt me niet handig. Waarom gaat het gros van de boeren niet voor kwaliteit en zorgen ze dat ze daarmee meer geld verdienen.
  WD voert geen actie tegen de normale boeren, integendeel. Zij valt de supermarkten aan, die boeren dwingen voor minder geld meer te produceren. En de giga-ondernemers, die niet boeren, maar lopende band werk laten verrichten. Stop met de verwijten naar WD en werk met hen samen om te kunnen blijven boeren tegen een redelijk inkomen.
  NB ik leef tussen de boeren.

 • alco1

  @Schapendoes. Hoe graag we het ook anders willen zien. Dat er elke dag mensen stoppen met hun beroep is onafwendbaar. Dit verschijnsel zie je in alle sectoren.
  Regelgeving is bij de meesten de oorzaak van beeindigen. ( kontroles veearts e.d.)
  Daarmee is ook gezegd dat er geen dierenleed is. Daarnaast is leed funest voor resultaat. Zgn. 'plofkip wordt simpelweg nog meer verwent'.
  Acties bij de super kunnen we als boeren zelfs ondersteunen.
  Echter indirect komt de inmenging van WD weer op het bordje van de boer terecht.

 • piethermus1

  Zelf als boer snap ik dat kritiek nodig is, ook zelfkritiek. Dat laat je nadenken over waar je mee bezig bent. Daar leer je van, tenminste als je de kritiek goed interpreteert en goed wilt intepreteren, zelf in je sociale en beroepsomgeving, die je graag een bepaalde kant op wilt sturen van kritiekloosheid en slaafs volgend.
  Ik snap dus zowel clubs als Wakker Dier, als de bioindustrielen. Beide hebben een deel van het gelijk. Als je de ene club de vrije hand geeft is dat slecht en als je de andere club dat geeft idem dito. Clubs al Wakker Dier zorgen via druk op opinievorming en politiek, er voor dat onze veehouders, ook industriematig producerende veehouders, dusdanige kwaliteit produceren, dat dit in ons land kwalitaitief gezien relatief het beste in de wereld is, ook qua dierenwelzijn.
  Ik heb zelf niet veel bijv.  met nertsenhouderij, maar zou eigenlijk willen dat alle nertsen in de wereld hier gehouden zouden worden onder onze kwaliteits- en welzijseisen, o.i.v. onze kritische bevolking. Het verbieden van nerstenhouderij hier, zorgt er voor dat die dieren elders het slehter hebben. Clubs als PVDD en WD hebben dan hier hun straatje schoongeveegd, maar ervoor gezorgd dat die dieren elders in de wereld het erbarmelijk slecht hebben. @Herman Galle; Mededogen en economie gaan wel samen. Goed rentmeesterschap heet zoiets.

 • farmer4life1

  Als ze melk van me willen met koeien in de wei en 5000 liter per koe per jaar prima, betalen aub

 • veldzicht

  schapendoes #22,onzin wat je loopt te beweren ,de boeren mikken de hele dag niets anders dan op kwaliteit iets mindere kwaliteit is domweg niet te verkopen,
  dat er ook kwantiteit moet zijn is door de lage marges,de boeren en tuinders worden uitgeknepen door de supermarkten zeker in tijden van ruim aanbod
  en de stortvloed van regelgeving op het gebied van milieu en dieren welzijn
  wat onze concurentie positie steeds meer onder druk zet,wat dat betreft begrijp ik zo,n WD echt niet,  hier moet de veehouderij weg en gaat het naar het buitenland waar alles veel minder is.Nou schapendoes het laatste wat ik zou willen is samenwerken met WD het zijn alleen maar vegetariers die het liefst de veehouderij zo snel als mogelijk  de nek omdraaien.

 • De Waard

  Wakker dier:
  Mensen hersenspoelen
  Boeren dwars ziten

  Van enkel overheidssubsidie.

 • tonny60

  Clubs als wakker dier ontstaan in een tijd van overvloed en is een luxe probleem.Als we als agrariers ons gezamenlijk in productie kunnen beheersen en er een klein voedseltekort onstaat vangen we twee vliegen in een klap.De prijs van onze producten gaat omhoog en clubs als wakker dier verdwijnen.

 • piethermus1

  Beide groepen, de zgn milieumensen die begaan zijn met het dierenwelzijn, zoals Wakker Dier, als de bio-industrielen hebben hun fundamentalisten, van die idioten waarin alleen hun eigen wereldbeeldje past. Voor het andere is geen plaats. Zowel de fundamantalisten van de milieubeweging en dierenwelzijn zijn gek, als ook nde fundamantalisten van de bio-industrie. En dat zeg ik als boer.

 • alco1

  @ Piet. Het gaat erom. Wat is er verkeert aan beide groepen.
  Van de groep milieumensen kan ik de domheid wel aanstippen.
  Van de groep bio- industrie niet. Wel dat er geen publieke acceptatie is, maar dat is iets anders.
  En dat dat zeg ik als niet akkerbouwer.

 • Jan64

  Ongelooflijk handig van wakker dier. Voordat zij maar ook 1 cent aan een campagne hebben uitgegegeven heeft de media de nieuwe actie al aangkondigd. (lees: gratis adverteren)

 • Gerard Groot Koerkamp

  Kiloknallers betekent meer vleesverkopen waardoor de prijzen juist omhoog gaan.Dit is veel beter dan vlees uit de markt nemen en later weer terugbrengen op de markt.Het herstel van prijzen zal dan ook sneller gaan.Prijzen in de winkel en dierwelzijn hebben niets met elkaar te maken.Oneerlijke kostprijverhoging door de overheid wel.

 • piethermus1

  Wat is er mis om een dier een beetje dierenwelzijn te geven in de bio-industrie? Niks! Dat hoort juist bij goed rentmeesterschap. Een dier is geen ding zoals een televisietoestel. Het heeft een gevoel en bewustzijn. Het is geen wegwerpartikel. En daar heb je dus met enige mate van respect mee om te gaan. Maar blijkbaar sommige zich boer-noemende lieden, die daar anders over denken. En dat zeg ik als landbouwer (dus iemand die land nodig heeft om iets te produceren voer of gewas. Dus geen geconditioneerde ruimte zoals een industriehal).

  Ik kan derhalve de domheid en slimheid van zowel de groep milieufanatici als die van de groep bio-industrielen uittekenen.

 • veldzicht

  pietermus 1#34,de dieren hebben al behoorlijk veel dieren welzijn maar als je vindt dat het meer moet zijn moet je niet bij de boeren zijn die kunnen
  het niet betalen,dan moet je naar de supers gaan die de producent uitknijpt  en de consument en overheid die steeds meer eisen hebben,de boer wil alles als er maar wat tegenover staat voor niks gaat de zon op.

 • piethermus1

  Uiteraard moet het betere beter betaald worden. Dat lijkt me logisch.

 • glaasje

  Prijs is wel redelijk maar de kosten zijn veel tehoog alleen al die milieu kosten al, minder mest op het land dus hooge afzet kosten  de luchtwasser de vwa arst voor de klepkeuring controle elke maand van de dierenarts noem zo maar op, ze verdienen er allemaal aan ,alleen die het toekomt in dit geval de varkenshouder die krijgt het niet.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.