Home

Nieuws

Vrijhandelsverdrag EU en Vietnam goed nieuws agribusiness

Brussel - De Europese Unie en Vietnam hebben overeenstemming bereikt over een vrijhandelsverdrag.

De laatste nog openstaande punten werden vandaag in een telefoongesprek tussen eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström en de Vietnamese minister van Industrie en Handel Vu Huy Hoang weggenomen. Na vijf jaar kan zuivel heffingsvrij vanuit de EU naar Vietnam en even later opent de deur voor vlees.

Volgens de afspraken liberaliseert Vietnam 65 procent van alle importheffingen op EU-exporten meteen nadat het verdrag ingaat. De overige importheffingen worden stapsgewijs afgeschaft in een periode van tien jaar. De EU schaft op haar beurt alle importheffingen af in een periode van zeven jaar. Vrijwel alle Vietnamese invoertarieven voor voeding uit de EU worden afgeschaft.

Zuivel en vlees

De Vietnamese invoerheffingen voor zuivel worden na maximaal vijf jaar afgeschaft. Vietnam geldt voor de Nederlandse zuivel als een belangrijke groeimarkt. FrieslandCampina investeerde er al vele miljoenen. De invoerheffingen voor rundvlees worden na drie jaar afgeschaft terwijl ingevroren varkensvlees na zeven jaar heffingsvrij Vietnam in kan. De import van kippenvlees wordt na tien jaar heffingsvrij.

EU stelt TRQ's in

De onderlinge handel tussen de EU en Vietnam was in 2014 goed voor €28,2 miljard, berekende Brussel. Het merendeel betrof de Vietnamese export van textiel, koffie, rijst en schoenen naar de EU. Nederland exporteert vooral medicijnen, levensmiddelen en transportmiddelen. De EU houdt volgens de deal de markt deels gesloten voor agrarische producten uit Vietnam, maar er komen wel invoerquota met verlaagd tarief (TRQ's) voor onder meer rijst, suikermais, paddenstoelen en knoflook.

Aziatische tijger

Vietnam is één van de meest dynamische economieën van Azië, meent Malmström. "Meer dan 31 miljoen banen in Europa leunen op export. Het hebben van makkelijkere toegang tot een groeiende en snel ontwikkelende markt zoals Vietnam, met zijn 90 miljoen consumenten, is dan ook geweldig nieuws." Eerder sloot de EU onder meer handelsdeals met Zuid-Korea, Singapore en Canada.

De onderhandelingsteams leggen de laatste hand aan wetteksten. Daarna moeten de EU-lidstaten en het Europees Parlement akkoord gaan. Malmström verwacht dat het verdrag eind 2017, begin 2018 in werking treedt.

Of registreer je om te kunnen reageren.