Home

Nieuws

Voedselprijzen dalen wereldwijd licht

Rome – Voedselprijzen zijn wereldwijd in juli 1 procent gedaald. De prijs van zuivel daalde een drastische 7,2 procent ten opzichte van juni maar graan en suiker werden weer wat beter betaald. Dat blijkt uit de FAO-voedselprijsindex.

De index waarin alle grondstoffen meetellen, staat nu op het laagste niveau sinds september 2009. De zuivelprijsindex staat zelfs op het laagste niveau sinds juli 2009. De prijsdalingen waren het pijnlijkst bij magere- en vollemelkpoeder maar ook kaas en boter, de opslagen liggen vol, gingen onderuit. Eigenlijk zit op de zuivelmarkt even alles tegen.

Perfecte storm voor zuivel

Rusland is van de markt vanwege een importstop maar grootverbruiker China koopt al enige tijd ook fors kleinere volumes. Daar komt recent een tegenvallende vraag uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij. De EU produceert bovengemiddeld. In Nieuw-Zeeland is in de prijs gesneden om van voorraden af te komen richting de afsluiting van het fiscale jaar eind juli.

Graan omhoog

Binnen de voedselprijsindex weegt graan als hoofdbestanddeel van bijna alle grote maaltijden het zwaarst mee. De graanprijsindex steeg 2 procent ten opzichte van juni maar ligt nog wel 10 procent lager dan precies een jaar geleden. Tarwe en mais werden vooral de eerste helft van juli beter betaald door ongunstig weer in Noord-Amerika en Europa. De prijs van rijst daalt.

Olie raakt soja en palm

De prijsindex voor plantaardige oliën komt 5,5 procent lager uit. Net als bij zuivel is sprake van het laagste niveau sinds juli 2014. De productie van palmolie in Zuidoost-Azië nam toe terwijl de vooruitzichten voor een sterke sojaoogst in 2015/2016 in Zuid-Amerika zijn verbeterd. De daling van de olieprijs speelt soja en palm ook parten, omdat ze ook worden verwerkt in biodiesel.

De vleesindex bleef gelijk. De prijs voor varkensvlees in de EU bleef wel onder druk staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.