Home

Nieuws

Vertraging handelsakkoord Mercosur en EU

Asuncion – De onderhandelingen tussen Mercosur en de EU over een vrijhandelsverdrag lopen opnieuw vertraging op. De lidstaten van Mercosur zijn het tijdens een top in Paraguay opnieuw niet eens geworden over een voorstel aan de EU. Waarom de landen het niet eens zijn geworden is niet duidelijk, maar de laatste jaren lag steeds een conflict op tafel tussen Brazilië en Argentinië.

Mercosur, een blok van vijf Zuid-Amerikaanse landen, onderhandelt sinds 2010 weer met de EU over een vrijhandelspact. Eerdere onderhandelingen liepen in 1999 vast. Brazilië, Uruguay en in mindere mate Paraguay willen verder gaan met liberalisering dan Argentinië, terwijl het socialistische Venezuela als latere toetreder geen deelneemt aan de onderhandelingen.

Dit jaar voorstellen voor meer markttoegang

In juni kwamen diplomaten van Mercosur en de EU bij elkaar in Brussel. In een gezamenlijk communiqué verklaarden beide blokken voor het einde van dit jaar voorstellen voor meer markttoegang uit te wisselen. Ondanks de interne problemen in Mercosur zei de Duitse kanselier Angela Merkel tijdens een ontmoeting met de Braziliaanse president Dilma Rousseff in Brasilia nog steeds vertrouwen te hebben in een goede afloop.

Zowel de Zuid-Amerikaanse landen als de EU hebben volgens Merkel baat bij een handelsdeal. In de EU vreest de landbouwlobby voor toenemende concurrentie vanuit Brazilië en Argentinië, vooral wat betreft vlees. Andersom probeert Zuid-Amerika zijn industrie en diensten te beschermen tegen concurrentie van bijvoorbeeld Duitse en Franse bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.