AlgemeenNieuws

Vergunningaanvragen Nbw blijven liggen in Utrecht

Utrecht – De Provincie Utrecht vreest dat nog veel vergunningen die aan veehouderijen zijn verleend in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 (Nbw) zullen sneuvelen bij de Raad van State (RvS).

Nadat medio juli de RvS zes vergunningen vernietigde, is de provincie bang dat hetzelfde zal gebeuren met de overige vergunningen waartegen bezwaar is gemaakt bij de RvS. Utrecht waagt zich daarom niet meer aan het afhandelen van de nog honderden liggende vergunningaanvragen van veehouderijen die voor de invoering van de nieuwe wetgeving zijn ingediend.

Twijfels over werkwijze depositieban

Bij de vernietigde uitspraken had de RvS twijfels over de werkwijze van de Utrechtse depositiebank. De samenhang tussen vulling en uitgifte van de depositiesaldo’s in de depositiebank was volgens de RvS onvoldoende. Daarnaast stelde de Raad van State dat de provincie bij de drempelwaardebesluiten – vergunningen die verleend zijn waarbij sprake is van een hele kleine toename van stikstofuitstoot – had moet onderbouwen waarom die kleine stikstoftoename niet tot risico’s voor de instandhouding van de stikstofgevoelige habitat en leefgebieden leidt.

Bezwaarmakers gelijk

In totaal is tegen 130 verleende Nbw-vergunningen in Utrecht bezwaar gemaakt, in 80 gevallen staat de depositiebank ter discussie. Tot nu toe is in veertig zaken uitspraak gedaan. Volgens een woordvoerder van de provincie worden de bezwaarmakers de laatste tijd in veel zaken in het gelijk gesteld.

Bombardement aan bezwaar- en beroepszaken

Alle 130 Nbw-zaken zijn overigens aangekaart door de Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB), in driekwart van de gevallen samen met de Vereniging Leefmilieu. Naast de provincie Utrecht heeft ook de provincie Overijssel een ‘bombardement’ aan bezwaar- en beroepszaken om de oren gekregen van deze beide milieuactiegroepen, namelijk 230 zaken.

Niet meer afgehandeld

Op dit moment heeft Utrecht nog circa 250 tot 300 vergunningaanvragen van veehouders liggen die van voor de invoering van de nieuwe wetgeving Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) zijn. Net als de zaken die nu bij de RvS liggen zouden die in principe volgens de oude wetgeving moeten worden afgehandeld. Een woordvoerder van de provincie laat weten dat het gros van die vergunningaanvragen niet meer afgehandeld kan worden omdat de Utrechtse depositiebank, na de RvS-uitspraken, volgens Utrecht niet meer gebruikt kan worden. Hierdoor kunnen salderingen niet meer uitgevoerd worden.

Nieuwe aanvraag via PAS

Bedrijven die een vergunningaanvraag hebben lopen is per email gewezen op de mogelijkheid om via de PAS, die sinds 1 juli in werking is getreden,  een nieuwe aanvraag te doen. Daarvoor moet trouwens wel eerst de oude aanvraag eerst worden ingetrokken.

Beheer
WP Admin