Home

Nieuws 8 reacties

Vergoeding voor ganzenrust- of foerageergebieden

Utrecht - Grondgebruikers in de provincies Groningen, Friesland, Utrecht en Zeeland met percelen gelegen in ganzenrust- of foerageergebieden ontvangen vóór 1 november 2015 een extra vergoeding over het winterseizoen 2014/2015 (1 november 2014 tot 1 april 2015).

Deze vergoeding wordt apart van de tegemoetkoming in de schade uitbetaald.

Vergoeding per schadehectare

Groningse, Zeeuwse en Utrechtse grondgebruikers die in het winterseizoen binnen de rustgebieden schade hebben geconstateerd en daarvoor een verzoekschrift bij het Faunafonds hebben ingediend, ontvangen per schadehectare een vergoeding van €50.

Friese grondgebruikers in reguliere foerageergebieden ontvangen bij schade vanaf €25 per hectare een vergoeding van €50 per schadehectare.

Soort-specifieke foerageergebieden

Grondgebruikers in soort-specifieke foerageergebieden ontvangen €16,66 per schadehectare per maand. Soort-specifieke foerageergebieden die zijn bestemd voor de brandgans en rotgans zijn aangewezen tot uiterlijk 1 juni. De maximale vergoeding kan daarmee uitkomen op (€50,00 + €16,66 + €16,66=) €83,32  per schadehectare.

Formulieren via Faunafonds

BIJ12/Unit Faunafonds voert deze regeling uit in opdracht van enkel deze vier provincies. Voor de vergoeding dient de grondgebruiker aan een aantal formaliteiten te voldoen, waaronder de ondertekening van de zogenaamde de-minimisverklaring. De benodigde formulieren ontvangt de grondgebruiker per post van het Faunafonds namens de betreffende provincie.

Laatste reacties

 • Aerschot

  Hou nou toch eens op met al die vergoedingen maar pak het probleem nu eens echt aan. Ik dacht trouwens dat we geen fourageergebieden meer hadden? Gaat de tijd zich nu herhalen? We weten waartoe de aanwijzing van fourageergebieden destijds heeft geleid. Spectaculaire toename van de aantallen ganzen en dus de schade voor boeren. Tellen die ganzen trouwens oo mee voor de fosfaatproductie? Want dan hebben we weer een nieuwe uitdaging...

 • Zippie

  En alweer pappen en nathouden met een schijnvergoeding.
  Je koopt al voor 30 eurocent per stuk heel goede hagelpatronen en dat is een veel beter alternatief.
  In ieder geval ik heb nog nooit een dooie gans gras zien vreten.
  Maar de vergaderzwetsers zullen wel van andere mening zijn.

 • veldzicht

  Dweilen met de kraan open ,zag laatst een fimpje over de oostvaardersplassen ,duizenden ganzen  met allemaal 6 tot 10 jongen
  en dan de boeren de schuld geven dat die ganzen overlast komt door dat die boeren eiwit rijk gras telen.

 • koestal

  Vorig week nog een biologische wortelteler in de Flevopolder ,waar de ganzen even de wortels op kwamen eten ,165.000 Euro schade.

 • info36

  Ongekend dat de overheid tolereert dat een economisch belangrijke sector blijvend wordt aangevallen door ganzenplagen. Het is een van de grotere bedreigingen in de Nederlandse land en tuinbouw.

 • schoenmakers1

  om intresant te blijven moeten de bestuurders problemen in stand houden en vooral niet oplossen, wat dan is er niks meer om intresant te doen

 • PetervanKempen

  Wat de zomerganzen betreft helemaal eens. Wat de winterganzen betreft wordt het tijd dat de provincies de afgesproken soorten/aantallen gaan opvangen in beter betaalde fourageergebieden dan nu het geval is.
  Onbeperkte opvang op boeren grasland wat oa Natuurmoinumenten wil ewn bepleit, gaat voor een explosie van winterganzen zorgen en zal de schade tot ver boven de 16 miljoen opjagen.
  Ophouden met dat gepamper van vogels die geen enkele bescherming meer nodig hebben!

 • Gijs Gans

  dUS ALLE BOEREN IN FRIESLAND KUNNEN 50 EURO PER HECTARE AANVRAGEN OMDAT ER VERPLICHT 2MAANDEN WINTERRUST WAS, DUS DAN IS HEEL FRIESLAND TOCH VERPLICHT RUST/FOERAGEERGEBIED.  DUS ALLEMAAL AANVRAGEN IN FRIESLAND ,GELDT TROUWENS OOK VOOR DE ANDERE PROVINCIES

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.