Home

Nieuws

Veel aanvragen voor staarten- en snavelpremie

Oldenburg - De Duitse deelstaat Nedersaksen heeft 350 aanvragen gekregen van boeren die in aanmerking willen komen voor de premie voor het stoppen met couperen van varkensstaarten of die willen stoppen met het bekappen van snavels van leghennen.

Achter de aanvragen zitten in totaal 249 boeren die gezamenlijk 600.000 leghennen en circa 115.000 vleesvarkens. Volgens het landbouwministerie van de deelstaat gaat het voornamelijk om conventionele bedrijven, maar ook biologische bedrijven.

Goede mix van bedrijven

Landbouwminister Christian Meyer: "De aanvragen vertegenwoordigen een goede mix van kleine en middelgrote bedrijven die op verschillende manieren dieren houden." Meyer zegt blij te zijn met de grote interesse om mee te doen met het project.

Genoeg geld voor alle aanvragen

Volgens het ministerie is er genoeg geld voorhanden om alle aanvragen te kunnen honoreren. Voor varkens met een intacte staart die in een verrijkte omgeving zitten, wordt €16,50 per dier betaald. Leghennenhouders die de snavels van de dieren niet bekappen en de dieren meer ruimte bieden, krijgen €1,70 per dier. In totaal liggen er in de varkenshouderij op deze manier aanvragen van in totaal €1,9 miljoen. In de leghennenhouderij wordt gevraagd om €950.000.

ISN wil rustige aanpak project

Het ministerie wil aan het einde van dit jaar de eerste premies uitdelen aan boeren. De looptijd voor de regeling is één jaar. Varkenshouders vakbond ISN vraagt om een rustige en gecoördineerde aanpak van het project om te voorkomen dat de dieren niet de dupe worden. De vakbond wijst op het gebrek aan kennis om zonder problemen varkens met hele staarten te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.