Home

Nieuws 36 reacties

VVD en CDA: meer inzicht in fosfaatcijfers

Den Haag – VVD en CDA willen meer inzicht in de fosfaatproductie in 2015 voordat er definitief beslist wordt over invoering van fosfaatrechten voor melkvee.

VVD-Kamerlid Helma Lodders wil bovenal dat staatssecretaris Sharon Dijksma in Brussel haar 'stinkende best gaat doen om het huidige fosfaatplafond van tafel te krijgen'.

Na investering nog meer uitgeven

Lodders wijst op de stijgende vraag naar voedsel in de wereld, de vooruitgang die wordt geboekt met verbetering van de waterkwaliteit en innovaties op het gebied van kunstmest en mestverwerking. "Het kan niet zo zijn dat ondernemers die fors hebben geïnvesteerd binnen regels nu nog meer geld moeten uitgeven voor fosfaatrechten."

'Geen overhaaste besluiten vanwege fosfaatplafond'

Volgens Lodders moeten nu geen overhaaste besluiten worden genomen omdat het fosfaatplafond van 173 miljoen kilo landelijk mogelijk is overschreden in 2014 of 2015. Ze krijgt signalen van veehouders dat het 'een keer ophoudt' en wil eerst antwoorden op vragen bijvoorbeeld hoe het zit met de fosfaatproductie in 2015. "Pas dan kunnen we in september een goed debat voeren", aldus Lodders.

Fosfaatplafond gebaseerd op oude cijfers

CDA'er Jaco Geurts wijst er net als Lodders op dat het fosfaatplafond is gebaseerd op cijfers die nu 10 tot 12 jaar oud zijn. "Er is daarbij geen rekening gehouden met mestverwerking en gestegen behoeften van gewassen", aldus Geurts. "Van evenwichtsbemesting is voor meerdere gewassen geen sprake meer."

Risico voor derogatie niet duidelijk

Volgens Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, is er over de overschrijding van het plafond in 2015 eigenlijk geen discussie meer. "Dan zouden we nu ook geen discussie hebben over het eventuele afromen van fosfaat", stelt hij vast.

Volgens Romijn is nu niet precies te zeggen wat het risico is voor de derogatie als het landelijk fosfaatplafond wordt overschreden. Daarom wil LTO de route via een hoger fosfaatplafond nu ook niet bewandelen.

'Alles doen om fosfaatrechten minder schaars te maken'

Romijn wil in discussie met Brussel over het fosfaatplafond. "Wat dat betreft hebben we een probleem met Brussel en moeten we ons niet rijk rekenen ook al hebben we goede argumenten. Het is zeker niet de makkelijkste route, zeker als je ziet hoeveel moeite het andere landen al kost om een derogatie te krijgen. Maar alles wat we kunnen doen om fosfaatrechten minder schaars en dus minder duur te maken moeten we doen."

Laatste reacties

 • alco1

  En weer blijkt dat LTO de belangenbehartiger is van de overheid.

 • Mozes

  @alco, moet LTO de boeren valse hoop geven, net zoals de NMV deed met het melkquotum? 
  Daarnaast zal een melkveehouderij zonder enige beperking, geen fosfaatrechten en geen grondgebondenheid, zich ontwikkelen als een Ridderzuring die met MCPP is bespoten. 

 • hill

  Het NMV was tegen het afschaffen van het melkquotum, maar LTO moest weer het beste jongentje van de klas wezen. Nu gaan er weer geruchten dat LTO toch het melkquotum weer terug wil. Dus ik vraag mijn af.... LTO waait ook met alle winden mee.

 • alco1

  Mozes. Ik ben ook nog voetbaltrainer. Strijdend ten onder heb ik geen moeite mee, maar het LTO zie ik als een linkeballende speler en die krijgt van mij de wind van voren.

 • joohoo

  Als de opmerking 'het zal niet zo zijn'in het verhaal voor komt wil dit zeggen het is al zover.
  Bij de kringloop bijeenkomst van maart jongstleden kwamen de fosfaat produktie cijfers van 2013 als meest recent uit de bus.
  Dus die van 2015 komen niet voor half 2017 boven water. D.W.Z. betrouwbare info zonder aannames of wazige studies.

 • j.verstraten1

  Joohoo,
  De cijfers van 2014 zijn er al.
  Daarom kwam dijksma ook met de brief.
  Geruchten dat LTO het quotum terug wil? Onzin Hill.Zou jij het terugwillen?.  En Mozes, jij hebt- zoals wel vaker- een punt. De vraag is alleen waarom je een groeiende melkveehouderij met ridderzuring en niet met engels raai vergelijkt.

 • T. Dekker

  Zoals ik al eerder meldde, het wordt de hoogste tijd voor een stevige Boerenpartij in de kamer, die niet alleen de linkse beweging van de dierenpartij met al haar extremistische ideeën op hetzelfde niveau als zij opereert bestrijdt, maar ook de boerenbelangen veel scherper en beter behartigen dan de centrumpartijen dat nu kunnen doen. Dan zou ook de hele fosfaatrechtenkwestie in een beter licht gesteld kunnen worden en kan bovendien t.a.v. allerlei andere slepende kwesties de boer weer vrij ondernemer worden zoals andere vrije ondernemers in Nederland. Een boerenpartij met boeren aan het roer die verstand van zaken hebben.

 • w v gemert


  Vreemde beweging van VVD en CDA toen in 1998 de WHV ingevoerd werd kwamen dezelfde geluiden uit de varkenssector die nu uit de rundveehouderij  komen, toen aan dovemansoren en nu heeft men twijfel. Indien plafond nu omhoog kan vind ik dat er nog een rekening naar Dan Haag moet gaan om de gestolen rechten alsnog te betalen !!!!!! 

 • Peltjes

  Dijksma zou bij de EU moeten pleiten voor afschaffing fosfaatplafond. In plaats daarvan strengere melkveewet, bijv. bij 50 kg/ha fosfaatoverschot 100 % grond eronder. De pijn word dan niet over alle boeren uitgesmeerd, maar daar waar die hoort en de mest komt ook waar die hoort.
  En er moeten natuurrlijk evenwichtige bemestingsnormen komen. 

 • Mozes

  @Verstraten #6, waarom vergelijken met Ridderzuring en niet met Engels Raai? Een melkveehouderijsector die groeit in een regio waar nu al voer tekort is groeit zichzelf dood. Het voer wordt steeds duurder vanwege steeds grotere afstanden waarop het aangevoerd moet worden. Daarnaast dure mestverwerking, en als het melkveebedrijf zo groot is dat er ook nog vreemde arbeid moet worden ingehuurd blijft er niets over.  Boeren die vee houden op de plek waar voer is en mest geplaatst kan worden hebben een veel lagere kostprijs. Zij zullen de boeren in de overvolle regio moeiteloos dood concurreren. 

  Is het realistisch te verwachten dat wij alle beperkingen aan de kant kunnen schuiven? Het lijkt mij volkomen onhaalbaar. Er is geen enkel land waar je de veedichtheid onbeperkt kunt opvoeren. In ieder land is er een verplichte koppeling aan grond. Tot aan de VS en Canada toe. Niet alleen voor melkvee maar ook voor varkens. 
  Daarnaast moeten wij ons nogmaals afvragen of het wel in ons eigen belang is. Vee wat gehouden wordt boven de grens waarvoor lokaal voer beschikbaar is heeft een veel hogere kostprijs en verzwakt onze concurrentiepositie. 

 • schoenmakers1

  met extra regels opstellen bovenop wat van europa moet heeft dijksma totaal geen moeite, dus jou verhaal van extra kosten gaat van geen kant op mozes, dan wordt door lto altijd verteld dat we door voorop te lopen een voorsprong hebben op de rest, zo kan het met voer ook uitgelegd worden, immers er dreigt de komende jaren een voedselschaarste

 • koestal

  Voor LTO is het al een gelopen race,we kunnen wel weer met de armen over elkaar gaan zitten,de LTO bestuurders hebben voor zichzelf de zaakjes wel voor elkaar. Terwijl de Tweede Kamer er nog over moet besluiten

 • DJ-D

  #10 je geeft het zelf al aan in de eerste alinea. een fosfaatplafond is onnodig. Er komt vanzelf evenwicht. Waarom wil de lto hier niet met veel meer passie voor pleiten. Zijn er teveel leden die graag een royaal pensioen willen door straks de fosfaatrechten te verkopen? 

 • wmeulemanjr1

  De lto lijkt er wel te zijn voor de stoppers. 

 • Peltjes

  Hou toch is op met dat gekanker op LTO. Ja ze hebben fouten gemaakt, maar denken jullie nou echt dat de tweespalt die er nu is ontstaan de bedoeling was? Kom liever met oplossingen. Dijksma is gewoon een harde politicus die de richting aanwijst. Aan de boeren organisaties de taak om haar in de minst schadelijke richting te sturen. 

 • Tuig

  Iedereen vergeet dat we hier op een postzegel enorm veel vee houden.  Andere Eu landen hebben een veel lagere veebezetting. Het fosfaatplafond verdwijnt Echt niet. 

 • gjh

  ja meulemanjr goed gezien wie wil er nog lid zijn van die prutsers en koestal reactie van je nr 12 klopt keesje romijn kocht vorig jaar nog flink wat vaarzen bij .

 • fendt 305 LS

  PELTJES, WAT LUL JE UIT JE NEK. LTO HAD HET AAN ZIEN KOMEN EN WAS GEWAARSCHUWD. MAAR ZLTO ZAT DWARS EN WAT BESTUURSLEDEN DIE NOG VOLOP AAN HET UITBREIDEN WAREN. EN WAT BETREFT DE OPLOSSING, HET FOSFAAT WEGHALEN BIJ DE GENE DIE ONVERADWOORD AAN HET UITBREIDEN GEWEEST ZIJN. IK BEDOEL HIER MEE VAN KOEIENBEDRIJVEN VARKENSBEDRIJVEN MAKEN.

 • DJ-D

   Een leraar op de Has, dat is nu denk ik jaar of 12 geleden, vertelde al eens dat accountmanagers van de bank van spaarhypotheken en (woeker) polissen niet te hoog opgeleid mochten zijn, want ze mochten niet weten wat ze aan klanten daadwerkelijk verkochten. Ik heb van de LTO'ers ook zo'n beeld. Ze denken dat ze goed bezig zijn, hun klant/lid vooruit helpen maar in werkelijkheid maken ze de samenleving/sector kapot. 

 • Jongman

  Zlto is de baas in Nederland. En Romijn moet zich schamen, zijn er politici die nog ruimte willen proberen maken gaat Romijn direct al dat het niet meer nodig is. Weg met die man, lto is toch de 'vakbond' van de boeren die vecht dan in plaats van in de kont van de minister te kruipen.

 • leo,s vriend


  gjh, ja, Romijn melkt 120 koeien, wat is daar mis mee?

 • 344412

  VVD gaat nu een beetje stoer lopen doen, laatste jaren niks voor de boeren gedaan, ook dit is loze kreet om kiezers tevreden te houden. Fosfaatplafond gaat echt niet weg zolang wij meer produceren dan op het land mag(te weinig) plus er verwerkt wordt. Weet ook Lodders.

 • joohoo

  De cijfers van Dijksma zijn voorlopige, voor de diffinitieve was meer onderzoek nodig.
  VVD en CDA stellen vragen over de gevolgen van hun eigen beleid!.
  Dit senario is door Verburg 6 jaar geleden in gang gezet.
  Kamerleden moeten eerst bij hun eigen fractie info inwinnen voor ze vragen stellen wat op hen zelf terug slaat.
  Dit gestuntel is voorbehouden aan de PVDD.

 • erardus1

  Lees het bericht nog eens goed. Kees Romijn en LTO zijn het met Helma Lodders eens. Maar wel eerst de zaak op orde. Met een goede regeling voor kunstmest vervanging komen we verder. Maar als we nu als een blinde de veestapel laten groeien, zetten we de derogatie op het spel. Zonder derogatie zijn we klaar. Daarom zegt Kees ook niet NU het pad van een hoger plafond bewandelen!

 • Peltjes

  fendt 305: Als kankeren wat op lost, vooral doorgaan.Ik vind het verspilde energie. Ben met het laatste deel van je verhaal helemaal mee eens.

 • Burnetti

  Te veel fosfaat, te veel mest, te weinig mestplaatsing, te weinig voer, te weinig grond(gebondenheid), te weinig regen, te veel vlees en te veel dieren voor onze postzegel. En dat moet in Brussel worden opgelost?

  dit was toch gewoon te voorspellen!

  Jarenlang mocht het niet hardop worden gezegd: vol is vol!

 • Klaasvaak

  Vergeet niet dat we mede door WEER OMSTANDIGHEDEN door het plafond zijn gegaan.

  Het kabinet lijkt dus net zo onstabiel, onbetrouwbaar en wisselvallig te zijn als het Nederlandse klimaat....

 • g.g


  @Peltjes , let een beetje op je woordkeuze.

 • Foxxy

  Gewaardeerde collega's , 

  We hebben de opschaling /bedrijf sinds jaren 80 zien groeien van minder dan 4 ton melk/bedrijf naar nu ruim 90 koeien / bedrijf 

  We hebben de inlandse veestapel zien dalen van begin jaren 80 2,5 miljoen koeien , naar nu 1,7 miljoen koeien !

  Afgeven op groeiers is niet goed ! Immers, we zijn gemiddeld allemaal gegroeid !

  Dus, nederlandse veestapel gedaald !
  Politiek (CDA /VVD) geeft de voorzet om fosfaat-plafond van tafel te proberen te praten ! 

  Romijn zegt : Het is NU niet de tijd om dat te proberen (belangenbehartiger ?)

  Meneer Romijn, wanneer dan WEL ???

  Mijns inziens is het pure discriminatie (juridisch houdbaar ! )

  Nagenoeg ELK organisme neemt fosfaten op, en scheid het uit !

  Waarom de tol slechts bij melkvee,varkens, en pluimveehouders neerleggen !

  Pure discriminatie ! 14 mensen scheiden net zoveel fosfaat uit als 1 koe !!! (en als je bijv de aankoop van bijv snijbloemen meerekent loopt die fosfaat-verspilling snel op !

  Dan praten we nog niet over vleesvee,geiten,akkerbouw,bosbouw,natuur etc


 • Foxxy

  Feitelijk is een fosfaat-probleem door onze geleerden nog steeds niet in beeld te brengen, en wordt de uiteindelijke rekening maar 'zomaar ergens' in ons geval bij de melkveehouders ,varkenssector en pluimveesector neergelegd !

  Wij hoeven toch niet met onze etnische minderheid de rekening van ons allen te betalen ?

  Als dat zou kunnen, heb ik ook nog wel een paar rekeningen liggen voor mensen die menen dat de wereld zo in elkaar zit !!!

  Dus meneer Romijn : WANNEER is de tijd rijp om WEL over AFSCHAFFING van het FOSFAAT-PLAFOND te praten ???

  (Niets tegen LTO, maar eerlijk, ik heb ook nog nagenoeg NOOIT iets aan jullie club gehad ,dus doe er iets mee !) 

 • landboer


  Foxxy,het antwoordt op jouw vraag is :wanneer er dierrechten komen ,kan het fosfaatplafond weg!

 • Ishtar


  Op 3 Augustus 2015 willen CDA en VVD ineens inzicht, in cijfer rond om fosfaatproductie.
  -Lodder zegt dat de onmenselijk ineens totaal onbekende en nieuwe fosfaat regels niet leuk is, ze wist van niets.... totaal niew dat fosfaat gedoe.
  Omdat dat zo spontaan nieuw is, mag er geen spontane regels komen (lees tijdrekken).
  ***
  -CDA'er Jaco Geurts zegt cijfers zijn 10/12 jaar oud, maar nu komt de cda ineens erachter dat er onderzocht moet worden of die cijfers wel kloppen.
  -hadden ze jaaaaaren tijd voor, maar nee kwam niet bij ze op......
  -maw boeren en boerinnen, leg eens uit waarom stemmen jullie op deze partijen?????
  -jullie stemmen toch niet op ultra extreem nutteloze populistische partijen als cda en vvd of wel......??
  -wordt wakker!

 • veldzicht

  Ishtar,als jij je nu eens echt in partijen als VVD,CDA en SGP  zou gaan verdiepen zou je zien wat een waardevolle partijen dat zijn en zou zelfs jij er zeker op
  gaan stemmen.

 • A1967

  Ishtar en veldzicht, .bijzonder,  twee tegenstrijdige meningen maar wel allebei slap uit de nek kletsen. 

 • Foxxy

  @ Landboer : Dierrechten , naast de forfataire mestwetregelgeving ? Kan ik beter mee leven dan Fosfaatplafond !

  Derogatie gaat per definitie (ik zal het wel verkeerd hebben ) over de Nitraatrichtlijnen , ten gunste van de waterkwaliteit !

  Fosfaten hebben mijns inziens niet zoveel te maken met die Nitraatrichtlijnen ,immers er zitten geen stikstofbindingen in Fosfaten !

  Nu is Fosfaat op de 1 of andere manier een soort van milieu-aandachtspunt geworden , terwijl huidig wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat er te WEINIG fosfaten in de grond komen, Melkvee al gesignaleerd wordt met Fosfaat gebrek etc etc

  In Nederland zit er een keer een maximum op de melkveestapel, mij ook wel duidelijk !

  Maar als er in 1983 2,5 Miljoen rondliepen, ging ik er als kabinet niet direct mee akkoord om 1,7 als maximum aan te houden !

  Ook dankzij alle aan ons opgelegde beperkingen,vergunningen, emissie wetten en regelgeving, wordt nog steeds elk jaar de waterkwaliteit beter, en daalt de Ammoniak uitstoot !

  Dus laten we er dan voor gaan met de sector om ergens tussen of richting die 2,5 miljoen melkkoeien te eindigen, en vanaf daar misschien zelfs een afroming beginnen van bijv de stoppers !!

 • alco1

  Ammoniak uitstoot is ook maar een dom item om de landbouw mee te pesten.
  We zullen het weer eens uitleggen:
  Triljarden lichtjaren terug was er alleen stikstof rondom de aarde.
  Weelderige plantengroei zetten die N vast in planten.
  Door dit verschijnsel ontstond er olie, gas, steenkool, turf enz. en in een later stadium de veengronden.
  Daarnaast zorgden de planten voor zuurstof in de lucht en werd leven mogelijk.
  Één leventje was er maar nodig om tot het leven van nu te komen.
  We zijn nu met z'n allen de aarde aan het verpesten door olie en gas weer in de atmosfeer te blazen. ( verwarming. brandstof e.d.)
  Weelderige plantengroei door N uitstoot waar de landbouw de schuld van krijgt, waardoor de zgn. biodiversiteit in het gedrang zou komen is maar een wassen neus.
  Onderhoud aan bossen als brandstof, waarmee aardse voorraden kunnen blijven zitten waar ze zitten zou heel wat beter zijn voor het aardse leven.
  Hoelang zal het nog duren voordat men toe wil geven dat b.v. vlees eten, zelfs uit de bio-industrie slechts een onschadelijke kringloop is.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.