Home

Nieuws 5 reacties

VVD: Dijksma schiet tekort

Den Haag - Coalitiepartij VVD is ongelukkig met de karige wijze waarop staatssecretaris Sharon Dijksma de varkenshouderij tegemoet komt. VVD-woordvoerder Helma Lodders zegt dat de staatssecretaris zich ten onrechte achter Brussel verschuilt.

Dijksma stuurde vrijdag een brief aan de Tweede Kamer waarin ze aangeeft dat ze op korte termijn geen mogelijkheden heeft om de varkenshouderij of de melkveehouderij tegemoet te komen.

Lodders vindt dat de PvdA-staatssecretaris veel meer mogelijkheden heeft om de pijn voor de varkenshouderij te verlichten dan ze nu toegeeft. Bovendien vindt ze de toezegging dat  de staatssecretaris gaat kijken naar de keuringskosten een sigaar uit eigen doos. "De staatssecretaris was daartoe al verplicht op grond van een motie die voor de zomer in de Tweede Kamer is aangenomen."

Treurig voor de sector

Aanleiding voor de motie van VVD en PvdA waren de inspectiekosten in de Rotterdamse haven, maar de motie gaat over alle sectoren. De Tweede Kamer vraagt daarin ook de mogelijkheden van private inspecties onder rijkstoezicht  te onderzoeken.

Lodders noemt Dijksma's reactie 'treurig voor de varkenssector'. Daar komt bij dat de staatssecretaris volgens Lodders de plank misslaat als ze zegt dat er in Nederland geen nationale regels zijn die de varkenshouderij meer beperkingen opleggen dan in het buitenland.  "Bij voorbeeld: Nederlandse varkenshouders moeten 25 procent meer ruimte aan hun varkens geven dan boeren in het buitenland. Dat kan Dijksma zelf aanpassen."

'Politiek moet meedenken'

CDA'er Jaco Geurts zegt in een eerste reactie dat de politiek er niet onderuit kan om de varkenshouders tegemoet te komen. "Varkenshouders worden getroffen door de Russische boycot die een gevolg was van een politiek besluit van de Europese Commissie. Dan moet de politiek ook meedenken over oplossingen." Geurts voegt eraan toe dat de financiële situatie in de varkenshouderij dramatisch is. Het CDA zet donderdag in op verlaging van de keurings- en toezichtskosten.

Acties

Nederlandse varkenshouders zullen donderdag in Den Haag demonstreren voor een betere regeling. Ondertussen hebben Franse boeren aangekondigd snelwegen te blokkeren door donderdag met tractoren naar een grote manifestatie in Parijs te gaan.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  belgische boeren krijgen eenmalig steun, poolse boeren krijgen 118 miljoen steun door droogte, dijksma mag van europa niet, mag je als staatsectretaris zomaar wat liegen?

 • Martin Oldenhof

  'Dijksma schiet tekort' dat wist agrarisch Nederland al lang.
  Bijna overal steun in de EU behalve in Nederland. Ze wil weer de braafste van de klas zijn. Of moeten we gaan we er over gaan praten dat ze bezig is met een kille sanering van agrarische Nederland. Altijd maar aan alle regels voldoen en als het kan er nog een extra schep bovenop. Het wordt tijd dat Dijksma eens gaat stage lopen op diverse agrarsiche bedrijven zodat ze zelf ook wat praktijk kennis op doet.

 • info36

  De VVD ook.

 • Jan Brabant

  De VVD is allang blij dat daar een PvdA staatsecretaris zit, kunnen ze wat roeptoeteren en vervolgens Dijksma de schuld geven.
  De huidige baas van het kabinet zou (als ze dit echt belangrijk vinden) Dijksma tot de orde kunnen roepen. Maar dat gaat niet gebeuren.
  De varkenshouderij is electoraal totaal niet van belang, sterker nog omgekeerd.
  Als de varkenshouderij in Nederland halveert, zit daar behalve de sector zelf niemand mee ! 

 • Snel


  Jan Brabant heeft `t bij `t rechte eind, VVd laat PVDA tegen de lamp lopen en speelt zelf de onschuld. VVd heeft nog nooit wat voor de varkenshouderij betekent. We zijn van Aartsen nog niet vergeten die ons in 1997 10% afpakte en de herstructurering varkenshouderij opzette. Alleen maar bedoelt om de varkenshouderij in toom te houden door varkensrechten ( gebakken Lucht) in `t leven te roepen. Wat zijn hier al kapitalen aan uitgegeven, hadden we ook kunnen gebruiken om mestverwerking op te zetten. Paar jaar geleden een avond bijgewoond van For farmers waar Henk kamp(VVD)sprak. Een huichelachtige toespraak, hij stak de nederlands varkenshouderij een dikke veer in de kont hoe belangrijk ze wel niet waren. We zien daar in de praktijk echter niets van terug hoe ze ons faciliteren om ons staande te kunnen houden tov `t buitenland.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.