Home

Nieuws

Schotland verbiedt transgene gewassen

Edinburgh – De regering van Schotland gaat het telen van transgeen gemodificeerde gewassen op zijn grondgebied verbieden. ''We willen de toekomst van onze voedings- en drankensector niet op het spel zetten'', aldus minister voor plattelandszaken Richard Lochhead.

Schotland gaat daarom een uitzondering aanvragen van Europese goedkeuringen voor dergelijke gewassen. Daarbij gaat het momenteel om één soort mais – MON 810 - terwijl voor nog zes gewassoorten de procedure voor toelating bij de EU aan de gang is.

Bijdrage aan schoon, groen imago

''Schotland is in de hele wereld beroemd vanwege de prachtige natuurlijke omgeving en een verbod op genetisch gemodificeerde gewassen zal dat schone, groene imago nog verder versterken'', denkt de bewindsman.

Geen belangstelling voor product met transgene bestanddelen

Hij stelt verder dat de Schotse consument geen enkele belangstelling heeft voor producten met transgene bestanddelen. ''Onze voeding en dranken staan in binnen- en buitenland bekend om hun natuurlijke, hoge kwaliteit waar vaak een hogere prijs voor wordt betaald. Ik heb rechtstreeks van voedings- en drankenfabrikanten in andere landen gehoord dat ze daar transgeen in de ban doen vanwege de weerstand van de consument.''

Schotse boerenbond teleurgesteld

De National Farmers Union of Schotland is teleurgesteld over het besluit. ''Andere landen omarmen biotechnologie waar dat geschikt is en wij zouden hetzelfde moeten doen in Schotland. Dergelijke gewassen kunnen op een bepaald moment een rol spelen voor het opbouwen van een duurzame landbouw en tegelijk de door allen zo gewaardeerde omgeving in Schotland beschermen'', aldus directeur Scott Walker.

Of registreer je om te kunnen reageren.