Home

Nieuws

Russische importstop doet pijn

Brussel – Sinds de Russische importstop is ingesteld heeft de EU duidelijk minder zuivel en groente en fruit uitgevoerd dan de periode ervoor.

De export van vlees nam daarentegen sterk toe en ook in totaal is de agrarische export gegroeid. Dat blijkt uit een analyse van de Europese Commissie. Rusland stelde in augustus 2014 een importstop in voor de meeste agrarische producten uit de EU. De Russen deden dit in reacties die de EU heeft ingesteld vanwege Russische bemoeienis met Oekraïne. Tussen augustus 2014 en 2015 is de waarde van de agrarische export van de EU toch met 4,8 procent gestegen ten opzichte van de corresponderende maanden een jaar eerder.

Alternatieve markten

De Europese Commissie schrijft dat de EU succesvol is geweest in het vinden van alternatieve afzetmarkten. De export naar Rusland daalde van €9,4 miljard naar €5,4 miljard. De VS, China, Zwitserland compenseerden echter ruimschoots voor de gedaalde exportinkomsten. Ook andere Aziatische markten zoals Hongkong en Zuid-Korea droegen bij aan de groei.

Niet overal groei

Op de statistieken is wel wat af te dingen. De handel in agrarische producten binnen de EU is gedaald. Ook bleek eerder uit statistieken dat de import van agrarische producten voor het eerst in ten minste tien jaar in procenten harder is gegroeid dan de export. Bovendien doet de Russische importstop sommige sectoren wel degelijk pijn.

Zuivelexport duikelt

Dat geldt bijvoorbeeld voor de zuivel, die sinds het instellen van de importstop 10 procent minder heeft geëxporteerd. De export van vollemelkpoeder daalde zelfs met 25 procent, wat overigens ook komt doordat China veel minder importeert en prijzen door een groot aanbod zijn gedaald. De export van kaas uit de EU daalde 15 procent. De export van boter groeide minimaal.

De export van groente en fruit daalde 12 procent. In beide gevallen geldt dat voor de boycot relatief veel product naar Rusland ging. De export van vlees is daarentegen toch gegroeid. Dat geldt vooral voor rundvlees, waarvoor een plus van 23 procent wordt opgetekend. De EU-export van kippenvlees steeg 5 procent terwijl de varkensvleesexport 1,1 procent daalde.

De varkensvleesexport daalde al voor de importstop omdat Rusland toen de grenzen al had dichtgegooid vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in enkele Oost-Europese landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.