Home

Nieuws

Reesink niet bezorgd over Kazachstan

Apeldoorn – Reesink-topman Gerrit van der Scheer maakt zich vooralsnog geen grote zorgen over de koersval van de Kazachse munt.

Reesink verkoopt veel landbouwmachines in Kazachstan, maar dan wel aan grote agroholdings die zelf meestal hun graan in dollars betaald krijgen. Een eerdere devaluatie van de 'tenge' raakte Reesink nauwelijks.

Waarde munt daalt hard

Het was, een beetje, wereldnieuws: de Kazachse munt klapte donderdag in elkaar. De regering besloot de koppeling van de tenge met de Russische roebel en Chinese yuan los te laten. De munt mocht weer zweven en zweefde omlaag. Kazachstans belangrijkste handelspartner Rusland gaat door een diepe recessie en de nummer twee, China, ziet groei vertragen.

40 miljoen op het spel

Bij Reesink in Apeldoorn kijkt men met bijzondere interesse naar het immense land. Het technische handelshuis is eigenaar van CT Agro, dat vorig jaar voor €40 miljoen aan landbouwmachines in Kazachstan verkocht. Kazachstan is daarmee goed voor zo'n 8 procent van de omzet van Reesink. CT Agro verkoopt het merk Claas, waarmee het een strategische relatie heeft. Claas is een grote producent van maaidorsers en maakt daarnaast ook andere machines voor de akkerbouw en trekkers.

Weken van de waarheid

Over ongeveer twee weken begint het dorsen en in Kazachstan worden nog veel last minute-aankopen van maaidorsers gedaan. Het is dus alle hens aan dek. "Het nieuws komt op een slecht moment", aldus Van der Scheer. "Maar ons voordeel is dat Claas-machines heel goede machines zijn en dus niet zo goedkoop. Ze worden vooral gekocht door grote, professionele agroholdings die begrijpen dat voor de langere termijn het wel voordelig is deze machines te kopen."

Agroholdings ontvangen dollars

Deze agroholdings zijn exportgericht en krijgen dus vooral in dollars betaald. Reesink staat klanten toe, af te rekenen in dollars of euro's.  De dollar is de afgelopen tijd eerder in waarde toegenomen dan afgenomen.

Vorig jaar werd door Kazachstan de munt met 19 procent gedevalueerd, ook in één keer. Het had maar beperkt gevolgen voor de afzet. "De gevolgen van de koersval laat zich niet zo gemakkelijk voorspellen, maar ik ben niet direct bezorgd. Het is voor ons vooral van belang dat de koers nu stabiliseert en niet maar op en neer blijft gaan." Het eerste halfjaar van 2015 is de verkoop van maaidorsers en andere machines ook goed verlopen, aldus Van der Scheer.

Of registreer je om te kunnen reageren.